• Početna>
  • Vesti>

Borelj poručio Kurtiju: Potrebno potpuno ukidanje taksi

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj zatražio je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija potpuno uklanjanje takse na srpsku robu kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine, istakavši da je zadovoljan što je Kurti odnos sa EU stavio kao svoj glavni cilj. Borelj je obavestio Kurtija da je predložio Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika EU za dijalog.

Borelj je apelovao na reformu vladavine prava, ekonomskog razvoja i dobrog upravljanja na Kosovu.

“Kao što znate, Evropska unija i njene države članice čvrsto veruju da je nastavak razgovora o dijalogu neophodan i hitan i da će zahtevati potpuno ukidanje takse. Kao što smo ponovili, takođe očekujemo da će Srbija dati svoj udeo da ponovo pokrene proces”, napisao je Borelj u pismu Kurtiju, pozivajući se na Kurtijevu najavu delimičnog ukidanja takse.

“Potrebno nam je potpuno ukidanje takse. U tom kontekstu, u potpunosti se slažem sa vama da raniji sporazumi i neispunjene obaveze moraju u potpunosti da budu sprovedeni”, poručio je Borelj.

Prema njegovim rečima, Beograd i Priština moraju da ispune svoje obaveze u primeni tih sporazuma.

“U svom pismu ste pomenuli mehanizme nadgledanja i sankcionisanja: Evropska unija je od početka dijaloga uspostavila konkretne i sveobuhvatne mehanizme kako bi obe strane osigurale pridržavanja svojih obaveza u postojećim i budućim sporazumima”, napisao je Borelj, a prenose mediji u Prištini.

Borelj predlaže Lajčaka za specijalnog izaslanika EU za dijalog

Komesar EU je obavestio Kurtija da je predložio Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika EU, rekavši da se nada da će što pre početi sa radom.

“Usled našeg nedavnog telefonskog razgovora, želeo bih da potvrdim da sam već zvanično predložio državama članicama imenovanje Miroslava Lajčaka, za specijalnog predstavnika EU za dijalog i Zapadni Balkan, da mi pomogne kao EU posrednik.

Nadam se da će uskoro moći da počne sa radom. Sa svoje strane obećavam da ću ostati tesno uključen u ovaj proces i dati sve od sebe da ga brzo i efikasno pokrenem napred. I Kosovo i Srbija, širi region i sama EU na kraju imaće koristi od pozitivnog ishoda”, zaključio je Borelj. 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još