• Početna>
  • Vesti>

Analitičari:Ili kompromis PD i DSK o taksama ili pad vlade

Ako vladajuća koalicija Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, ne postignu dogovor o hitnom i bezuslovnom ukidanju taksi na srpske i proizvode iz BiH, u skladu sa zahtevom SAD, analitičari ne vide rešenje za njen opstanak na vlasti, piše portal RTK pozivajući se na političke analitičare.

Analitičari smatraju da funkcionisanje prištinske vlade zavisi od kompromisa po pitanju te mere, a celu situaciju, kako se navodi, vide kao posledicu pritiska SAD da ona bude ukinuta odmah i bezuslovno.

Iako se ranije tvrdilo da Samoopredeljenje i DSK imaju sporazum i kada je reč o taksama, njihovi stavovi su sada različiti.

Ta činjenica, uz pritisak SAD i upozorenje o mogućem povlačenju američkih trupa sa kosovske teritorije, kao i obustavljanje finansiranja i realizacije nekih projekata mogla bi da dovede do pada aktuelne vlade Aljbina Kurtija.

Analitičar Artan Muhakhiri rekao je za Radio Kosovo da Priština ne sme biti izolovano i da je potrebno da Kurti ponudi alternativu koja bi bila prihvatljiva za SAD.

“Sada smo u blokadi jer su stavovi između dve vladajuće stranke napeti i konfliktni. Ono što premijer Kurti treba da uradi jeste da bude proaktivan, da ima ponudu za izlazak iz ove blokade, da ima alternativu, koja mora biti prihvatljiva i za SAD, koje zahtevaju da takse budu ukinute bez uslovljavanja reciprocitetom. Izolacija Kosova nikako ne bi smela da se dogodi”, rekao je Mudžahiri.

Ukoliko ne dođe do promene trenutnih odnosa u vladajućih kolaciji, Muhadžiri predviđa pad aktuelne prištinske vlade, kao vrlo verovatan.

“Kurti mora da napravi kompromis ako želi da nastavi svoju vladavinu“, rekao je.

Ekspert za politička pitanja, Faton Abdulahu, kaže da DSK treba da uslovi svoj ostanak u vladi na određeni rok.

“Ako je pristup DSK da pomogne Trampovoj administraciji u evroatlantskoj agendi ozbiljan ono što bi DSK još danas trebao da učini je da uslovi svoj ostanak u vladi ukidanjem taksi. Dakle, da odredi vremenski okvir za ukidanje taksi, a ako se u tom roku to ne dogodi, napusti vladu”, rekao je Abdulahu.

Primećuje, međutim, da DSK to ne čini, iako se, kako kaže Abdulahu, zakinje da više drži do prijateljstva sa Amerikancima, nego ostanak u vladi.

Abdulahu smatra da je u pitanju pokušaj DSK da produži opstanak aktuelne vlade tokom koje će Kurti pojačati protivljenje zahtevima SAD.

S druge strane, ističe, opozicija je podeljena po pitanju taksi.

Alijansa za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, i dalje insistira na tome da ta mera ne treba da bude ukinuta dok Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost, dok Demokratska partija Kosova, Kadri Veseljija, zahteva njeno hitno i bezuslovno ukidanje.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još