Godišnjica ubistva premijera Zorana Đinđića

Nizom komemoracija u Beogradu se obeležava 17. godišnjica ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića, prvog premijera Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić položila je, zajedno sa ministrima, venac kod ulaza u Vladu Srbije, na mestu gde je Đinđić ubijen.

Na traci u bojama srpske zastave na vencu je ispisano “Dr Zoranu Đinđiću – Vlada Republike Srbije”.

Zajedno sa premijerkom Brnabić, poštu Đinđiću odali su i ministri Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Rasim Ljajić, Zoran Đorđević, Branko Ružić, Slavica Đukić Dejanović, Mladen Šarčević, Nenad Popović, Goran Knežević, Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović i Vanja Udovičić.

Đinđić je ubijen u dvorištu Vlade Srbije 12. marta 2003. godine, a nekoliko sati nakon atentata proglašeno je vanredno stanje u zemlji koje je trajalo do 22. aprila.

Za ubistvo je suđeno čelnicima raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću i pripadnicima zemunskog klana.

U avgustu 2003. godine 44 osobe optužene su za učešće u ubistvu, suđenje je počelo je 22. decembra 2003. godine u u Odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala Okružnog suda u Beogradu, a 23. maja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Politička pozadina ubistva Đinđića nije istražena.

Izvor: Beta, Fonet

Foto: In4s

Comments