Đurić sa ambasadorom Grčke o obnovi dijaloga Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Djakofotakisom o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji i nastojanjima da se obnovi dijalog Beograda i Prištine.

Beograd je, kako je objasnio, dosledno opredeljen za nastavak dijaloga, ali je Priština i uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije i čitavim nizom političkih deklaracija jasno poručila da ne želi dijalog, što može imati opasne posledice po stabilnost regiona.

Đurić je naglasio da su najveće žrtve takve politike Prištine Srbi na Kosovu i Metohiji, čiji je položaj iz dana u dan sve teži, jer, osim sa sve većom izolacijom, suočavaju se i sa svakodnevnim pretnjama i porukama mržnje.

On je izrazio očekivanje da će se i Evropska unija, sada kada je konsolidovala svoje administrativne kapacitete, aktivnije pridružiti naporima da se dijalog odblokira.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju zahvalio je još jednom Grčkoj na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, ističući da naše dve države u svim aspektima saradnje odnose grade na tradicionalnom prijateljstvu i bratskim odnosima srpskog i grčkog naroda.

Đurić je istakao da je želja Srbije stvaranje ekonomski dinamičnijeg i naprednijeg regiona, od čega bi nedvosmislenu korist imale sve države Jugoistočne Evrope, ali da pojedini i dalje ne shvataju neophodnost otvaranja tržišta i bolje regionalne ekonomske saradnje.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Foto: Kancelarija za KiM

Comments