Nema obustave nastave, zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka na Andrićevom vencu sa državnim vrhom i stručnjacima o koronavirusu, da još uvek nema potrebe zatvoriti škole. Od danas su zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi.

Predsednik Srbije je na konferenciji podsetio da u Srbiji ima ukupno 12 osoba zaraženih koronavirusom.

Nakon konsultacija vrha države sa svim stručnjacima koji rade na borbi protiv koronavirusa, predsednik je rekao da su donete odluke o zabrani javnih skupova u zatvorenim prostorima do sto ljudi, pojačanoj kontroli na svim graničnim prelazima.

“Veliki prelazi će nastaviti uobičajeno da rade, dok će neki manji biti zatvoreni kako bi se kontrolisao ulaz”, istakao je predsednik. 

Zamolio je državljane Srbije koji rade u inostranstvu da ne dolaze pred Uksrs, nego da sačekaju.

Takođe, rekao je da se oni koji organizuju svadbe, krštenja i velika slavlja vode računa o preporukama.

Prema njegovim rečima, za sada nema potrebe da se obustavi nastava. 

Odluke donela struka, preduzete sve neophodne mere

Poručio je da odluke nisu donosili političari već najstručniji u našoj zemlji.

“Nisam lekar ni ja ni Ana Brnabić da budemo pametniji od onih koji su spasili mnogo života. shvatili smo da je dobro da se pozovemo na struku i tada su rezultati u našem radu dobri”, istakao je Vučić.

Cilj je sada da, kako kaže, “krivu držimo da ne eskplodira eksponencijalno kao što se dogodilo u zemljama neuporedivo snažnijim od naše zemlje”.

“Ako uspemo da razvučemo tu epidemijsku krivu, to je glavni cilj, imaćemo ih desetostruko manje nego razvijenije zemlje od Srbije”, navodi Vučić.

Objasnio je da je cela jedna bolnica bila dovedena u pitanje jer jedan čovek nije rekao da je bio u Milanu.

“Ne sme korona da nam uđe u hirurgiju. Samo recite da ste bili, da odmah proverimo. Recite nam da bismo vas sačuvali”, pozvao je predsednik i apelovao na građane da slušaju stručnjake.

“Neću da dozvolim napade na stručne ljude zbog nekih koji paniče i napadaju lekare koji se bore”, naglašava Vučić. 

Ima dovoljno respiratora 

Predsednik je naglasio da u Srbiji ima dovoljno respiratora. “Imamo ih više nego dovoljno i ako dođe do drastičnog povećanja broja zaraženih”.

Najavio je da će od sutra u Srbiju stići nove količine specijalne epidemiološke opreme – skafandera, čizama, maski, rukavica.

“Obučenih ljudi i lekara imamo dovoljno”, istakao je predsednik i najavio da će na predstojećem sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tražiti finansijsku podršku za Srbiju u borbi protiv koronavirusa.

Predsednik je poručio da mu ne pada pamet da beži u samoizloaciju jer je zdrav i prav.

“Biću sa svojim narodom, lekarima i medicinskim sestrama i tako ćemo zajedno prebroditi krizu. Nadam se ćemo i u ovome umeti da pokažemo da brinemo o našim starima i to koliko nam je svaki čovek strahovito važan”, istakao je Vučić.

Izvor: RTS

Comments