Na Kosovu nema obolelih od koronavirusa

Na Kosovu nije zabeležen nijedan pozitivan slučaj novog koronavirusa. Do sada je testirano oko 80 osoba, ali su svi negativni. Za razliku od mnogih drugih zemalja zahvaćenim novim koronavirusom, na Kosovu još uvek nema mere zabrana.

Obrazovne institucije na Kosovu funkcionišu kao i pre, a zabrana skupova i druge mere koje su neke države preduzele u nastojanju da spreči širenje virusa, ne postoje.

Međutim, kosovska vlada je u utorak odobrila plan odgovora za novi koronavirus, koji uključuje budžet od 10 miliona evra, koji će, kako se izveštava, biti dovoljan za opremanje svih zdravstvenih ustanova.

Ovaj plan je u početku sačinilo Ministarstvo zdravlja, a kasnije ga je usvojilo Savet za nacionalnu bezbednost.

Ministar zdravlja u Vladi Kosova Arben Vitija, rekao je da taj plan predviđa finansijsko pokrivanje aktivnosti plana za spremnost i reagovanje protiv koronavirusa.

„Ovaj plan potvrđuje odgovornosti svake institucije koja će između ostalog uključivati opremu za zdravstvene radnike, snabdevanje terapijom, obezbeđivanje karantina sa potrebnom infrastrukturom, laboratorijsku opremu, stvaranje izolacionih područja, timove za brzo reagovanje”, izjavio je Vitija.

Infektolog Valjbon Krasnići rekao je za da su opremljeni ličnom zaštitnom opremom, što je, ako nema velikog broja pacijenata, dovoljno za dve nedelje.

On je takođe govorio i o uslovima na Klinici za zarazne bolesti u slučaju koronavirusa.

„Infrastruktura u klinici je dobra i imamo dovoljno kreveta. Svaka soba ima svoju opremu za čišćenje ruku i dezinfekciju. Takođe, ako se sumnja na novi koronavirus, postoje posebne prostorije. Na klinici je 140 kreveta, ali, ima i 40 kreveta sa centralnim kiseonikom“, rekao je Krasnići.

Direktor Odeljenja za informacije u Ministarstvu zdravlja Faik Hoti planira da izdvoji 10 miliona evra koje je dodelila Vlada Kosova, kao preventivnu meru protiv koronavirusa.

„U cilju zaštite zdravstvenih radnika, ali i drugih službi podrške, kao što su granična policija, carina i drugi pripadnici, Ministarstvo zdravlja je poslednjih dana razvilo proceduru za hitnu kupovinu opreme, kao što su zaštitne maske, rukavice, zaštitna odeća, oprema za lice, različita dezinfekciona sredstva, a u narednim danima biće još tendera za još dužu isporuku, iako nema predviđanja koliko dugo može da traje epidemiološka situacija sa novim koronavirusom“, rekao je Hoti.

Inače, do sada je novi koronavirus zahvatio oko 117 hiljada ljudi širom sveta, a preko četiri hiljade je umrlo. Italija je zemlja koja je virusom najviše pogođena u Evropi, dok je virus dospeo u Hrvatsku, Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Glavni znakovi koronavirusa su visoka temperatura, kašalj i otežano disanje.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još