Nedelja odluke – kada će Priština ukinuti takse

Vlada u Prištini trebalo bi ove nedelje da donese odluku o početku ukidanja takse na srpske proizvode. Najavljeno je da će najpre biti doneta odluka o ukidanju takse na sirovine.

Od kako je izabrana, 3. februara, nova kosovska vlada je održala pet sednica, ali ni na jednoj nije imala taksu na dnevnom redu. Očekuje se da to bude na narednoj sednici, pre 15. marta. Taj datum premijer Aljbin Kurti odredio je za početak ukidanja takse, ali nije najavio datum sednice na kojoj će se glasati.

U narednih sedam dana može se očekivati sednica vlade o taksi, a da li će doneti odluku o postepenom ili potpunom ukidanju takse to se još ne zna, jer u drugoj koalicionoj partiji – Demokratskom savezu Kosova traže bezuslovno ukidanje nameta, onako kako to zahtevaju i SAD.

Ako kosovska vlada krene sa odlukom da od 15. marta oslobodi nameta sirovine iz centralne Srbije, onda je za očekivati da od 1. aprila ukine taksu na kompletnu robu. Tako je bar najavio premijer Aljbin Kurti, koji je istovremeno tražio da Beograd odustane od kampanje protiv kosovske nezavisnosti.

Najveći protivnik uslovnom ukidanju takse – onome za šta se zalaže premijer Aljbin Kurti su SAD. Njihov zahtev je ukinuti taksu što pre i u potpunosti, kako bi se obnovio dijalog sa Beogradom.

Kurtijev koalicioni partner je za ono što traže Amerikanci. Za ispunjenje zahteva Amerikanaca je i kosovski predsednik Hašim Tači. U javnosti je već stvorena slika podeljenosti između premijera sa jedne i predsednika sa druge strane.

Premijer je ohrabren stavovima Evropske unije, koji nisu tako čvrsti, poput stavova i zahteva Amerikanaca. Sa druge strane, Hašim Tači bi da se zahvali Evropskoj uniji i preda upravljačku palicu Americi u vođenju dijaloga sa Beogradom.

Postojanje dva bloka znači da postoji tendencija da jedan od njih prevlada i preuzme kormilo u međunarodnoj politici i dijalogu sa Beogradom. To za sada polazi za rukom Hašimu Tačiju zbog odnosa sa Amerikancima, ali izvršna moć je u rukama vlade.

Aljbin Kurti traži konsenzus oko vodećih međunarodnih pitanja, a traži ga i Tači. On je za danas zakazao susrete sa predstavnicima svih šest albanskih parlamentarnih sttranaka. Da li će mu se svi odazvati videćemo, jer je Tači u nekoliko navrata odbijao ili ignorisao Kurtijeve pozive da se sastanu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još