• Početna>
  • Vesti>

U Preocu novi grafiti na osnovnoj školi; Kancelarija za KiM i SL reagovale

Na pomoćnom objektu škole “Miladin Mitić” u Preocu, nadomak Gračanice, jutros je osvanuo grafit dvoglavog orla nacrtan u bojama albanske zastave crnim i crvenim sprejom.

Znamenje albanske zastave ispisano je na istom mestu gde su pre manje od mesec dana ispisani grafiti OVK sa pretećim porukama Srbima, prenosi Kosovo onlajn.

Grafit su jutros primetili Srbi iz ovog sela koji su slučaj prijavili kosovskoj policiji.

Meštani Preoca kažu da je ovo provokacija upućena preostalim Srbima iz ovog sela nadomak Gračanice.

Kancelarija za KiM: Prava slika odnosa Prištine prema Srbima na KiM

“U poslednje vreme na Kosovu i Metohiji su sve učestaliji napadi ispisivanjem provokativnih i pretećih poruka na školskim objektima u većinski srpskim sredinama, jer očito oni koji stoje iza takvih napada računaju sa tim da će najefikasnije onespokojiti i zastrašiti srpski narod targetirajući decu.

Jutros je, naime, na pomoćnom objektu Osnovne škole “Miladin Mitić” u Preocu, u blizini Gračanice, iscrtan grafit crveno-crnog albanskog dvoglavog orla, i to na istom mestu gde je pre manje od mesec dana bio ispisan grafit UČK sa pretećim porukama srpskom stanovništvu.

Ovo je prava slika odnosa Prištine i tamošnje vladajuće većine prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Tamo gde se vlada pretnjama, zastrašivanjem i nasiljem nema mesta dijalogu, i Srbi na Kosovu i Metohiji su današnju šovinističku poruku dobro razumeli, ali ih to neće pokolebati u nameri da se bore za svoja prava i opstanak na svojoj zemlji.

Ovakve stvari događaju se onda kada policija ne radi svoj posao i kada političke strukture sistematski stvaraju klimu mržnje i nepoverenja i produbljuju etničku distancu između Srba i Albanaca.

Ovakve poruke ciljaju one najranjivije, srpsku decu, i postavlja se pitanje kada će međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji najzad uvideti da situacija poziva na uzbunu i hitno i odlučno delovanje pre nego što velikoalbanski šovinizam u našoj južnoj pokrajini preraste u otvoreno nasilje. “

Srpska lista: Odgovornost je n političarima i organima bezbednosti

Apsolutno je sramno i za svaku osudu kontinuirani pritisak ekstremnih krugova među kosovskim Albancima protiv Srba na Kosovu i Metohiju, posebno u svetlu podgrevanja etničke netrpeljivost i mržnje ispisivanjem provokativnih grafita na obrazovnim ustanovama koje pohađaju srpska deca.

Ovakvo ponašanje plod je neodgovornosti političara iz Prištine koji se služe jezikom mržnje i time stvaraju pogodno tlo za raspirivanje nacionalne mržnje, ali je odgovornost i na organima bezbednosti koji po pravilu ostaju nemi i pasivni po pitanju otkrivanja i sankcionisanja odgovornih.

Srpska lista najoštrije osuđuje ugrožavanje mira i spokoja srpskog naroda, te zahteva da se srpskoj deci u 21. veku na Kosovu i Metohiji omogući odrastanje i obrazovanje bez straha i pritisaka na nacionalnoj osnovi.

Ponovićemo po ko zna koji put da smo duboko razočarani ćutanjem međunarodne zajednice na napade na Srbe, posebno na ustanove u kojima se obrazuju naša deca. Zar prava srpske dece su suspendovana ili manje vrede od prava bilo koga drugog na Kosmetu?

Izvor: Kosovo Online, saopštenje Kancelarije za KiM

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još