Pet principa kosovske vlade za dijalog sa Beogradom

Kosovska vlada, odnosno njen predsednik Aljbin Kurti, vodiće dijalog sa Beogradom, prvi je od pet principa koji se tiču dijaloga u trogodišnjem programu kosovske vlade, usvojenom na jučerašnjoj sednici u Prištini.

U programu se, kako izveštava RTS, navodi da će se dijalog sa Beogradom odvijati u duhu reciprociteta:

“Dijalog treba da vodi premijer, na osnovu rezolucije ili platforme za dijalog. Upućuje se na preispitivanje postignutih sporazuma u saradnji sa EU, zamenu takse reciprocitetom i obećava puna transparentnost u procesu”.

Usvojeni program upravljanja u naredne tri godine sadrži i druge smernice, a tiču se poboljšanja ekonomije, pravde, obrazovanja i drugih oblasti.

U poglavlju o vladavini prava, vlada je obećala da će dekriminalizovati i ukloniti uticaj izvršne vlasti na pravosudni sistem

Premijer Aljbin Kurti je rekao da je program zasnovan na sporazumu vladajuće koalicije i da će plan rada biti usvojen do 13. marta, javlja RTK 2.

„Ovaj program je zasnovan na stavovima koalicije. U skladu sa koalicionim partnerom, vlada mora donositi odluke u korist građana. Program upravljanja treba da sledi plan rada, uz mnoštvo mera preduzetih u vremenskim rokovima. To je, takođe, osnova zakonodavstva i narednih dana biće upućeno Skupštini“, rekao je Kurti.

Na predlog ministra spoljnih poslova i dijaspore Glauka Konjufce, vlada je odlučila da uvede sankcije dvema iranskim kompanijama, koje su pod sankcijama UN i EU.

„Ove sankcije ostaju na snazi sve dok UN i EU ne promene svoju odluku. Carina treba da stopira uvoz i vrati robu tih kompanij“, istakao je Konjufca.

Na današnjoj sednici poništena je i odluka Haradinajeve vlade o izgradnji dve petlje i nadvožnjaka na auto-putu “Arben Džaferi”.

„Troškovi koje je predstavila kompanija Behtel & Enka iznose 49,6 miliona evra. Ovaj iznos je predstavljen u ugovoru koji još nije potpisan. 25. februara 2020. dobio sam pismo Konzorcijuma Behtel & Enka u kome se zahteva faktura od 5,9 miliona evra, za period od septembra do februara. Za svaki naredni mesec, kosovske obaveze prema Behtel Enki uvećavaju se za 1,18 miliona evra mesečno“, izjavio je Abdiđiku.

Kosovska Vlada je na predlog ministra unutrašnjih poslova i administracije Agima Veljiua imenovala Naima Gašija za generalnog direktora Kosovske agencije za akreditaciju.

„Tri kandidata su preporučena kao najprikladnija: Afrim Ljokaj, Rifat Morina i Naim Gaši, koji su imali najviše bodova od britanske kompanije. Imena kandidata objavljena su na veb stranici ministarstva i ispoštovan je rok žalbe. Kao kandidata ministarstvo je predložilo Naima Gašija, koga je Vlada Kosova jednoglasno izabrala“, rekao je Veljiu.

Vlada Kosova je prihvatila predloge ministarke ekonomije Rozete Hajdari i imenovala privremene članove Upravnog odbora Telekoma i Nadzornog odbora Trepče. Ministarka za administraciju lokalne samouprave Emilija Redžepi je uputila zahtev premijeru da se za naredna imenovanja poštuje zakon o zapošljavanju svih pripadnika zajednica na Kosovu.

Izvor: RTS, RTK 2

Foto: N1

Comments

Pročitaj još