Montgomeri: Priština problem, Vučić se dobro drži

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenjuje da je Priština u ovom trenutku glavni problem za nastavak dijaloga i pronalaženje rešenja kosovskog problema, a da se Beograd i Vučić, koji se dobro drži u ovom procesu, uopšte ne vide kao problem.

“Neslaganje političke elite u Prištini i njihova različita viđenja su glavni problem u rešavanju kosovskog pitanja”, rekao je Vilijam Montgomeri za Tanjug i istakao da sve dok SAD i EU ne budu spremne da upotrebe jak pritisak na Prištinu koji bi uključivao i ekonomske sankcije, napretka neće biti.

Naveo je da se u Prištini kosovski problem tretira na osnovu ličnih političkih ambicija i rivalstva i naglasio da su sada ekstremne nacionalisti u usponu.

“Nedavno povlačenje kosovske ambasadorke u SAD (Vljora Čitaku) i njena izjava o opozivu veoma dobro ilustruje probleme koje postoje danas u Prištini”, smatra bivši američki ambasador.

Na pitanje kako gleda na to što se sada kosovski problem rešava u praktično dva paralelna procesa – jedan koji vodi SAD, drugi Evropska unija, Montgomeri kaže da rešenje ovog problema nikada neće biti uspešno ukoliko EU i SAD ne budu imale ujedinjen i zajednički stav.

“I sve dok ne budu spremne da upotrebe jak pritisak koji bi uključivao i ekonomske sankcije”, poručuje Montgomeri.

Kada je reč o poziciji i stavu srpskog rukovodstva u ovom procesu, Montgomeri kaže da je “potpuno uveren da se srpski predsednik Aleksandar Vučić dobro drži u ovom procesu”.

“Srbija i Vučić uopšte se ne posmatraju kao problem u ovom procesu”, naglašava Montgomeri.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments