Vučić: Ne postoji veliki plan i veliki dogovor za Kosovo

Predsednik Srbije Alekandar Vučić je rekao da nema suštinskih razgovora sa Prištinom dok takse u potpunosti ne budu ukinute. Prištini poručuje da će Srbija nastaviti da radi na daljem povlačenju priznanja, sve dok oni ne odustanu od pokušava ulaska u međunarodne organizacije. Američki domaćini su pokazali više nego dobru volju da nas saslušaju, istakao je Vučić u obrćanju javnosti.

Aleksandar Vučić je rekao, sumirajući posetu Americi, da je zadovoljan razgovorima u Vašingtonu i naglasio da vrata našoj politici u SAD više nisu zatvorena.

“Ne gradim politiku i budućnost Srbije na snovima i mašti, ali je sigurno da nam vrata SAD više nisu zatvorena, te da je zahvalan ljudima iz Trampove administracije što su pokazali dobru volju prema našoj zemlji”, rekao je Vučić.

Veruje da će rezultati posete dati plodove u budućnosti, ma ko bio na vlasti u Srbiji u godinama pred nama.

Predsednik Srbije je u obraćanju javnosti rekao da je poseta SAD od izuzetnog značaja za interese Srbije.

“Na otvoren način mogli smo da iznesemo našu politiku, sve naše stavove i ono što posebno cenim kod američkih domaćina je što su pokazali više nego dobru volju da nas saslušaju”, rekao je Vučić.

Istakao da nije neko ko na snovma i mašti zasniva politiku, a pogotovo ne budućnost Srbije, ali da će vrata našoj politici u Vašingtonu u budućnosti makar biti odškrinuta, ako ne potpuno otvorena, a da svakako neće biti zatvorena.

“Zahvalan sam ljudima iz Trampove administracije na korektnosti. Pokazali su poštovanje za Srbiju, što je za našu zemlju od izuzetnog značaja. Verujem da će poseta dati plodove u budućnosti, ma ko bio na vlasti u godinama pred nama”, rekao je Vučić.

Ne postoji nikakav veliki plan, niti dogovor o rešenju kosovskog pitanja, rekao je Vučić i ponovio da je njegov uslov za suštinske razgovore o tom pitanju prethodno ukidanje taksi.

Vučić je po povratku iz Vašingona rekao da je ovih dana bilo puno neistitina i da želi građanima da kaže punu istinu o čemu se razgovara, koje su teme na stolu i šta je to što čini Srbija po tom pitanju.

“Bilo je mnogo neistinitih vesti kako su postignuti neki veliki dogovori, kako postoji plan. O tome se razgovara, ali ništa od toga ne postoji”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Prištini poručuje da će Srbija nastaviti da radi na daljem povlačenju priznanja, sve dok oni ne odustanu od pokušava ulaska u međunarodne organizacije.

“U narednih deset dana očekuje me odlazak u Berlin” 

Vučić je rekao da ga u narednih deset dana očekuje odlazak u Berlin, gde će imati važne razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel, a najvažnija tema će biti Kosovo, gde će ponoviti naše stavove.

Što se tiče primedbi ljudi iz Prištine kako našim delovanjem za povlačenje priznanja šaljemo loš signal na njihovu “dobru volju”, rekao je da je stotinu puta upozoravao da država mora da odgovori na zahteve Prištine za prijem u međunarodne organizacije pre završetka dijaloga.

“Onog sekunda kada potpišete da nećete pre kraja dijaloga, a da li će on biti uspešno okončan ili ne ne znamo, privremeno potpišete da nećete tražiti prijem u Interpol, Unesko druge međunarodne organizacije, spremni smo da ne idemo na dalje povlačenje priznanja”, poručio je Vučić.

Rekao je da, ako se pravi dogovor, to mora biti kompromis i da je sve ovo što je rekao govorio i pre tri godine, i pre godinu i po.

“Ništa se u našoj politici nije promenilo”, rekao je i ukazao da je za nas od ključnog značaja da sačuvamo mir i stabilnost.

“Onima koji misle da je vreme za ratnim pokličima na svim stranama, želim da kažem da bi tako vikali jedno veče, a drugi dan već bi govorili kako smo uništili Srbiju i budućnost naše dece. Da učestvujem u takvim političkim terevenkama ne pada mi na pamet. Čuvaću zemlju od destabilizacije, čuvaćemo nacionalne interese koje nisu umeli oni da čuvaju od 2000. do 2012., a ni od 1990-tih do 2000”, naglasio je Vučić.

Danas, prema njegovim rečima, imamo najpametniju, najodgovorniju politiku koja daje rezultate.

Preneo je da je u SAD razgovarao o onome što je i tema na regionalnim skupovima, što mnogi nazivaju “mini Šengenom”, kao što je pitanje kako da ustanovimo avionsku i železničku liniju sa Prištinom.

“Veoma je važno što železnička pruga treba da ide istom trasom kao i putni pravac, autoput koji gradimo od Niša, preko Prokuplja, Kuršumlije, Merdara i Prištine. To je važna stvar za naš narod na KiM, na jugu i na centralnom Kosovu”, rekao je Vučić.

Izvor: RTs / Tanjug

Comments