Vljora Čitaku, kraj ambasadorske karijere

Kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku, najavila je da će napustiti taj položaj posle odluke ministra spoljnih poslova Glauka Konjufce da smeni sedam ambasadora kojima je istekao mandat.

Vljora Čitaku, koja je 2014. godine postavljena prvo za konzula u Njujorku, a zatim za ambasadora u Vašingtonu, najavila je povlačenje sa tog mesta, iako “samo kosovski predsednik ima pravo da postavlja i smenjuje ambasadore”.

Kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca odlučio je ranije u utorak da povuče grupu kosovskih ambasadora, postavljenih uglavnom po političkoj liniji, a među kojima je i Vljora Čitaku, ambasadorka u Vašingtonu. 

Čitaku je na Fejsbuku navela da joj je jasno da je “ne želi” nova kosovska vlada, na čijem se čelu nalazi Aljbin Kurti, ali i da smatra da je “zaslužila konsultacije o ovom pitanju”.

“Neću dozvoliti da se nađem u poziciji da budem municija u sukobu vlade i predsedništva”, navela je Čitaku.

Vljora Čitaku je karijeru počela kao novinar i službenik Verifikacione misije OEBS-a. Posle rata, bila je portparol Demokratske partije Kosova i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova.

Izvor: RTS / Koha

Comments