Tači: Susret s Vučićem korektan i konstruktivan

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, ocenio je da je susret sa predsednikom Srbije u Vašingtonu, uz posredovanje specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog, Ričarda Grenela, bio korektan i konstruktivan, bez, kako je rekao, “specifičnih pitanja”.

“To je bio sastanak dobre volje u angažovanjima SAD da se pitanja između Kosova i Srbije i dobrosusedskih odnosa, okončaju jednom zauvek”, kazao je Tači za Radio Slobodna Evropa.

Dijalog Beograda i Prištine bi, prema njegovim rečima, treba da se okonča što je pre moguće.

Ponovio je da taj proces treba da bude okončan, kako kaže, “konačnim sporazumom, koji podrazumeva recipročno priznanje, ni manje ni više od toga i u okviru postojećih granica”.

Okončanje tog procesa će, kaže, pomoći ubrzanju kosovskog puta u NATO i EU, kao i članstvu u UN.

“Nemamo vremena za gubljenje i naravno da moramo da usko sarađujemo sa našim partnerima. Ne možemo da čekamo na ostale adrese, kao što je to slučaj sa Evropskom unijom, čije čanice nisu priznale nezavisnost, kao što su Španija i Slovačka”, rekao je Tači.

Sada, naveo je, imamo “ponudu iz Vašingtona i treba da idemo napred”.

Upitan koja je to ponuda, Tači je rekao da SAD nude mir, stabilnost, razvoj i integracije u NATO i EU.

“Ne verujem da će neko iz albanskog političkog spektra, institucija ili građana to dovesti u pitanje”, naveo je Tači.

Najavio je da će u sredu ili u četvrtak (4. ili 5. marta) o poseti SAD-u, odnosno i o sastanku u Beloj kući, informisati kosovski parlament kako bi, kako je rekao, ceo proces bio transparentan za institucije, političke partije, civilno društvo, medije i građane.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments