Grupa od 30 đaka iz Gračanice boravi na Goču

Grupa od tridestoro dece iz Gračanice i okolnih mesta boravi zahvaljujući saradnji svoje opštine i grada Kraljeva na Goču gde ih je danas posetio pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i predstavnici opštine Gračanica i grada domaćina.

Gradonačelnik Gračanice zahvalio je gradu Kraljevu i Kancelariji za Kosovu i Metohiju na pomoći u organizovanju zimovanja za gračaničke đake.

Reč je, kako je objasnio, o srednjoškolcima i osnovcima koji su boravkom na Goču nagrađani kao uzorni učenici u okviru manifestacije “Savin đak”.

“Naša deca žive u specifičnim uslovima na KiM i ovakve stvari im mnogo znače… Imamo veliku podršku kancelarije za KiM koja je stalno prisutna na terenu i nadamo se da će ovaj događaj u budućnosti biti ponavljan i da će postati tradicija”, kazao je Popović.

Petković je konstatovao da srpska deca na KiM postaju zrela i pre nego što odrastu, i da su njihove želje drugačije od želja njihovih vršnjaka u centralnoj Srbiji.

“Zato država Srbija, Kancelarija za KiM i predsednik Aleksandar Vučić čine sve da obezbede koliko-toliko normalan život za našu decu na KiM”, rekao je Petković.

Srbija će, kako je kazao, nastaviti da jača svoje obrazovne institucije na KiM i da šalje našu decu na letovanja i zimovanja, i da uopšte čini sve što je u njenoj moći kako bi olakšala život svojim građanima.

“U poslednjih 20 godina srpski narod na KiM sanja samo jedno, a to je mir i sloboda. Zato hvala gradu Kraljevu , gradonačelniku Terziću i gospodinu Popoviću što su osmislili ovu divnu akciju, što smo našu decu sa KiM doveli ovde na Goč da vide prirodne lepote u centralnoj Srbiji i da obojimo nekim svetlim bojama njihovu realnost”, rekao je Petković.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić najavio je da će svake godine pronaći način da ugosti decu iz Gračanice na Goču ili nekom drugom mestu na teritoriji tog grada.

“Saradnja između Kraljeva i Gračanice podržana je od strane Kancelarije za KiM i mi smo zajedno ugostili našu decu. Kada vidite njihova lica, shvatite da smo uradili dobru stvar za ove dečake i devojčice koji žive okruženi Albancima koji nisu prijateljski nastrojeni prema Srbima”, rekao je Terzić.

On je izrazio nadu da će i drugi gradovi i opštine u centralnoj Srbiji nastojati da ugoste decu iz nekih drugih sredina na KiM.

“Naša dužnost je da brinemo o južnoj srpskoj pokrajini, da brinemo o ljudima koji tamo žive, jer mi smo jedan narod”, rekao je Terzić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments