• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Dačić je pokazao notu, to je sve što imamo da kažemo

Premijerka Ana Brnabić odbacila je tvrdnje iz Prištine da Sijera Leone nije povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Premijerka je istakla da su privremene institucije u Prištini nekoliko puta do sada demantovale povlačenje priznanja tzv. Kosova, a onda se ispostavljalo da smo mi u pravu.

“Dačić je pokazao notu njihovog Ministarstva spoljnih poslova i to je sve što imamo da kažemo na tu temu”, rekla je Brnabićeva novinarima na Kopaoniku.

Upitana da prokomentariše najave iz Prištine da će uvesti mere reciprociteta Beogradu nakon što je Srbija nastavila diplomatske aktivnosti na povlačenju priznanja Kosova, Brnabićeva je rekla da imamo pravo da nastavimo sa takvim aktivnostima i da takse Prištine sa tim nemaju nikakve veze.

“Mi smo uvek bili jasni, otvoreni i iskreni. Srbija ima pravo da nastavi svoje diplomatske aktivnosti. Mere koje je Priština uvela nemaju veze sa aktivnostima na povlačenju priznanja. To su ekonomske mere, tiču se trgovine i nisu političke. Nikada nismo i nećemo stavaljati tu znak jednakosti. A, to što oni to ponavljaju, ne znači da je istina”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je ponovila da Priština mora da ukine takse kako bi se nastavio dijalog.

“Ako u okviru dijaloga uspemo da se dogovorimo oko nečega što je fer i ako Priština, dok traje dijalog, prekine kampanju za priznavanje i učlanjenja u međunarodne organizacije, onda možemo da razgovaramo o tome da li mi u tom slučaju možemo da prekinemo sa kampanjom za povlačenje priznanja”, rekla je Brnabić.

To je, naglašava Brnabićeva, fer.

“Mere za mere, to nema veze sa ovim i ne znam zašto je Priština ikada mislila da je to što oni kažu opšteprihvaćeno shvatanje”, zaključila je Brnabićeva.

“U kampanju samo posle radnog vremena”

Brnabićeva kaže da želi da učestvuje u kampanji za parlamentarne izbore, ali da će to raditi isključivo u slobodno vreme.

“Želim da imam ulogu u kampanju, ali to ću morati da radim u slobodno vreme, ne u radno vreme. Vodiću posebno računa da ne vodim funkcionersku kampanju i da ne mešam moje članstvo u SNS-u sa mojim radom u Vladi Srbije”, rekla je Brnabićeva novinarima na Kopaoniku.

Kaže da je zadovoljna radom Vlade Srbije i da do kraja mandata ima još važnih stvari koje treba da završe.

“Dobro je što je Vlada izgurala ceo mandat od četiri godine. To je dovoljan period da se započnu neke stvari i da se urade”, navela je premijerka.

Napominje da će, kao odgovorni ljudi, ostaviti osnovu, smernice za neku buduću Vladu kako treba da nastave reforme u Srbiji i šta su dalji prioriteti.

“Na budućoj Vladi je da izabere da li će to da nastavi ili će oni imati neki novi program. I kada se raspišu izbori Vlada nastavlja da radi nesmetano, jer je u punom mandatu, tako da može da donosi odluke”, naglasila je Brnabićeva.

Dodaje da Srbija 2016. godine i 2020. godine ne mogu da se porede, bar što se tiče državne uprave.

Podseća da je privreda ranije morala za svakog radnika fizički da ode do filijale RFZO da overi zdravstvenu knjižicu, a da se to danas radi elektronski, da se za izvod iz matične knjige rođenih moralo do opštinskog šaltera, a da to danas ne mora da se radi.

“Kada se beba rodi, roditeljima je trebalo tri dana za prijavljivanje, sada se sve radi za deset minuta u porodilištu. Takođe, za upis dece u školu ne treba vam nikakva papirologija samo lična karta”, navela je Brnabićeva.

Na kraju mandata zadovoljna je radom Vlade Srbije i dodaje da je moglo da se radi u boljoj koordinaciji.

“Zadovoljna sam radom Vlade. Da li je moglo bolje? Uvek može bolje. Mogli smo da radimo još efikasnije, mogli smo da radimo u boljoj koordinaciji. Mnoge stvari sam naučila”, zaključila je Brnabićeva.

Premijerka je na Kopaoniku učestvovala na “Blic panelu” pod nazivom “Geopolitika u digitalno doba – može li Srbija da iskoristi šansu?” i navela da je pravo vreme da Srbija uhvati korak sa četvrtom industrijskom revolucijom. 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još