Opozicija zahteva sednicu parlamenta zbog najave povlačenja takse

Predsedništvo Skupštine Kosova sastaće se danas da bi razmotrilo zahtev opozicionih poslanika za održavanje vanredne sednice kosovskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o najavljenom postepenom ukidanju takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan danas u 14 sati, a na njemu će se odlučiti o zahtevu opozicionih poslanika, jer je Alijansa za budućnost Kosova prikupila 41 potpis za vanrednu sednicu, posle najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će postepeno ukinuti taksu na srpsku robu.

Opozicija je zatražila da vanredno zasedanje kosovskog parlamenta bude održano najkasnije u ponedeljak.

Kurti je sinoć saopštio da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, tako što će prvo biti ukinuta taksa na sirovine, ali da Srbija istovremeno treba da se obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i da treba da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

U slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine lobiranje za povlačenje priznanja, kako je naveo Kurti, Kosovo će od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa. Kurti je kazao i da će Kosovo, ako Beograd ne odgovori na te zahteve, 15. juna vratiti takse u iznosu od 100 odsto.

Izvor Kosovapres/Kosovoonline

Comments