• Početna>
  • Vesti>

Zoran Todić o projektima sa delegacijom Kancelarije EU na Kosovu

Predsednik Opštine Leposavić Zoran Todić sastao se sa delegacijom Kancelarije EU, koju je predvodio Luiđi Brusa, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i drugim važnim temama za ovu opštinu.

Todić i Brusa su, saopšteno je iz Informativne službe opštine Leposavić, obišli najpre sportski centar u ovom gradu čija izgradnja je finansirana sredstvima EU, koji još uvek nije dovršen, koji se trenutno nalazi u veoma lošem stanju i kao takav predstavlja opasnost za posetioce.

Tom prilikom, predstavnik Kancelarije EU upoznao je opštinsku delegaciju da je u toku proces izbora kompanije koja će uraditi redizajn projekta, kao i izbor nadzora ovom procesu. Nakon toga pristupiće se objavi tendera za nastavak radova na samom objektu i pratećoj infrastrukturi, navodi se u saopštenju.

Dvojica zvaničnika obišli su vinariju Slaviše Lakićevića, vinogradara koji je posle dužeg vremena provedenog u inostranstvu, odlučio da se vrati i investira u svoje rodno mesto.

Imajući u vidu da se opština Leposavić već duže vreme suočava sa problemom odlaganja i upravljanja otpadom, jedan od prioritetnih zadataka lokalne samouprave jeste upravo rešavanje ovog gorućeg problema i stvaranje uslova za održivo očuvanje i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju.

Todić je sagovornika podsetio da je po ovom pitanju EU 2018. godine podržala GIZ u projektu upravljanja otpadom na severu, kao i da je bilo planirano da GIZ kroz projekat koji se finansira iz EU fonda obezbedi sredstva da se očisti privremena deponija u Leposaviću onog momenta kada regionalna deponija počne sa radom.

“U tom smislu, kako je gospodin Brusa istakao, potrebno je da četiri opštine na severu nastoje da ubrzaju proces puštanja u funkciju regionalne deponije i na taj način doprinesu trajnom rešavanju ovog značajnog problema, a da su nakon uspešnog završetka ovog projekta predstavnici EU raspoloženi da zajedničkim naporima iznađu rešenje za privremenu deponiju za koju su se složili da je u veoma lošem stanju”, dodaje se u saopštenju.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još