• Početna>
  • Vesti>

Vašington i Berlin u ofanzivi: Kako će Zapad raspetljati kosovski čvor

U kom pravcu će ići razrešenje kosovskog čvora u velikoj meri moglo bi da zavisi od ishoda tihog diplomatskog rata između Vašingtona i Berlina, koji trenutno zastupaju dva različita viđenja opcija za zatvarnje ovog pitanja.

Dok aktuelna američka administracija više naginje “mekom” pristupu koji, moguće je, ne bi tvrdo isključilo podelu Kosmeta, Nemačka je zadržala rigidno stanovište i odbija bilo kakvu korekciju granica.

Da li je moguće doći do plana za KiM oko kojeg bi se saglasili SAD i Nemačka trebalo bi da bude jasnije posle susreta koji će predsednik Aleksandar Vučić imati, najpre u Vašingtonu, a potom i u Berlinu.

Predsednik će već za nekoliko dana učestvovati na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, a kako najavljuju iz AIPAC, na ovom skupu govornici će biti potpredsednik SAD Majk Pens i američki državni sekretar Majk Pompeo. Vučić je proteklog vikenda rekao da je moguće da se u Vašingtonu sretne sa Pompeom i Pensom, kao i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O’Brajanom. Posle ovih razgovora, tokom marta, uslediće već najavljeni i dogovoreni sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Srbija u predstojećem periodu treba da nastupi ofanzivno, pre svega ka američkom predsedniku Donaldu Trampu, da se SPC i država maksimalno angažuju, pozovu našu dijasporu da ga podrže, kako bi se otvorio prostor da se dođe do rešenja za KiM koje bi on podržao.

Na aktiviranje Bele kuće u kontekstu kosovskih pregovora treba gledati iz ugla američkih izbora, a ne treba zaboraviti da je Berlin pre bliži neoliberalima u SAD, a koji su oponenti Trampa. Zato nisam siguran da je u predizbornom periodu moguć bilo kakav zajednički nastup Berlina i Vašingtona, pre će to biti jedna vrsta utakmice koja ima veze sa američkim izborima gde Berlin sigurno ne gleda blagonaklono na novu Trampovu pobedu. Po mom mišljenju, mi nemamo nikakvu šansu da napravimo sporazum ni sa Berlinom ni sa američkim neoliberalima, već je najbolje da probamo direktno sa Trampom.

Nekadašnji ambasador u Berlinu Milovan Božinović, kaže za “Novosti” da Amerika uoči izbora krajem godine želi da iskoristi sve resurse sebi u prilog, a da se paralelno Merkelova, kao neko ko je održao nebrojeno sastanaka povodom kosovskog pitanja, brine za svoju zaostavštinu pred kraj mandata, pogotovu zbog poraza koje trpi njena partija.

Zbog ovih okolnosti se sužava prostor i vremenski okvir za postizanje rešenja i zato pretpostavljam da će tokom razgovora koje će imati u Vašingtonu i Berlinu predsedniku Vučiću biti izneti planovi bez diplomatskih uvijanja. Takođe, pošto je i Nemačkoj i Americi stalo da ovo više ne bude otvoreno pitanje, ne verujem da će, recimo, predlog Berlina biti protivan volji Vašingtona – kaže nam Božinović.

Izvor Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još