Hoti traži od kosovske vlade odluku o taksi

Prvi potpredsednik kosovske vlade Avdulah Hoti izjavio je da je pred Prištinom “izazovan proces postizanja mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji zauzvrat ima obostrano priznanje” i da treba ukloniti prepreke koje je postavila prethodna vlada.

Avdulah Hoti je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je suočavanje s procesom ukidanja taksi “potreba, ali i zahtev prijatelja koji podržavaju Kosovo već 30 godina”.

Smatra da se sporazum sa Beogradom postiže samo kroz dinamičan proces dijaloga koji vodi kosovska vlada, uveren da će, sa punim legitimitetom građana, biti deo (dobrog) rešenja.

“Prepreke koje smo sami nametnuli isključuju nas iz ovog procesa i ne pomažu nam, naprotiv. Ograničeni smo vremenom kako bi smo postali deo odbrane i promocije suvereniteta naše zemlje”, zaključio je Hoti.

Hoti je, prema mišljenju analitičara u Prištini, aludirao na hitnost donošenja odluke o uklanjanju takse na srpske i proizvode iz BiH.

Politički analitičar Ramuš Tahiri rekao je da vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem ove sedmice mora da donese odluku o ukidanju takse od 100 odsto, jer, ako se to ne dogodi, dovodi se u pitanje njen opstanak.

“Ove nedelje trebalo bi da bude doneta odluka o ukidanju zakse. To nije normalno u međunarodnim odnosima između država. To je politička mera koja blokira ekonomski odnos. Mi nemamo međunarodnu podršku za taksu”, rekao je Tahiri prištinskim medijima.

Izvor: RTS

Comments