Gazeta Ekspres: Grenel čeka Kurtija do kraja nedelje da ukine taksu, onda stvari mogu eskalirati

Ričard Grenel neće čekati u nedogled da Vlada Kosova i Aljbin Kurti ukinu carinu na srpsku robu, a ako taksa ne bude ukinuta do kraja ove nedelje, tada bi stvari mogle eskalirati, saznaje Gazeta Ekspres.

List piše da niko ne može sa sigurnošću reći šta će se dogoditi nakon petka, ali jedno je sigurno, odnosi Kosova sa Amerikom više neće biti isti.

Izvori Gazete Ekspres naveli su da će krajem nedelje Ričard Grenel, šef svih američkih obaveštajnih službi i specijalni izaslanik Donalda Trampa za Kosovo i Srbiju, razmotriti situaciju oko ukidanja carine.

“Za vikend će Ričard Grenel razmatrati pitanje tarifa, da li su ukinute ili ne. Ako se ukidanje ne dogodi, od njega se očekuje da napravi korak Sjedinjenih Država oko ovog pitanja, smatraće Kurtija neozbiljnim partnerom Vašingtona”, rekao je izvor Gazete Ekspres.

List je takođe saznao da u slučaju da Vlada Kosova bude odgovorna za opstrukciju dijaloga sa Srbijom, ova administracija predviđa nov pravac politike u odnosu na Kosovo u svim oblastima u kojima su do sada sarađivali.

Već se uveliko govori da Sjedinjene Države preispituju svoj ekonomski i politički odnos s Kosovom zbog takse na bosansku i srpsku robu – koju je uvela Haradinajeva vlada i koju nova vlada još nije ukinula.

Izvor: Kosovo online / gazeta ekspres

Comments