• Početna>
  • Vesti>

Dačić u Kini: „Solidarnost Srbije sa Kinom i kineskim narodom“

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji boravi u poseti Narodnoj Republici Kini sastao se danas sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiem.

„Želim da zahvalim mom starom prijatelju, bratu i drugu ministru Vang Jiu na pozivu da ponovo posetim Kinu i na srdačnom i toplom gostoprimstvu koje je i meni i delegaciji na čijem sam čelu ukazano u ovom divnom gradu, kao i uvek do sada prilikom naših poseta.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde ali istovremeno osećam i veliko žaljenje jer u predivni Peking dolazim u vreme najvećih izazova sa kojima se NR Kina suočava u svojoj novijoj istoriji.
Moja poseta je potvrda izvanrednih strateških odnosa i čeličnog prijateljstva ali je i rezultat i pokazatelj solidarnosti i punog poverenja koje Srbija ima u sposobnost Kine da suzbije ovu „demonsku bolest“, kako je ovaj virus nazvao kineski predsednik Si Đinping.

Ponosan sam na to sto sam prvi ministar spoljnih poslova koji je posetio Kinu u ovim teškim trenucima.
Mi duboko saosećamo i sa zabrinutošću pratimo sve vesti o požrtvovanosti kineskog naroda i rukovodstva u borbi protiv ovog nevidljivog, ali moćnog neprijatelja. Sa divljenjem pratimo nadljudske napore i mere koje su bez presedana širom sveta u cilju daljeg sprečavanja širenja virusa, ne samo u Kini, nego i van vaših granica što ceo svet treba da gleda sa dubokim poštovanjem.

Mogu da kažem da je Kina na braniku odbrane celog sveta u borbi protiv ovog virusa.

Danas sam i lično mogao da se uverim u mere koje se preduzimaju, a i o svemu me je i ministar informisao. Raduju nas informacije o opadanju broja obolelih na nacionalnom nivou, o povećanju broja izlečenih, kao i da ima sve manje novih slučajeva širenja ovog virusa van provincije Hubei. To sve ukazuje da se širenje ove infekcije stišava, da će ona biti stopirana i želimo Kini da što pre pobedi ovu bolest i u tome ima našu jaku podršku.

Srbija je mala zemlja, ali mi ne ostavljamo naše prijatelje u nevolji. Pravi prijatelji se pokazuju kad je teško i mi smo solidarni sa vama i uz vas smo!
Vi se niste plašili NATO bombi kada je bilo bombardovanje Srbije, vaše diplomate su stradale od bombi koke su bile namenjene Srbima, zato moja poseta pokazuje da se ne plašimo virusa. Želimo našim prijateljima sve najbolje i imate punu našu podršku.

U skladu sa našim mogućnostima uputićemo pomoć Kini koja se ogleda u medicinskoj opremi, o tome je Vlada Srbije već donela odluku, i to će u narednim nedeljama biti realizovano.

Želim da prenesem poruku predsednika Vučića koja je upućena i predsedniku Si Đinpigu i kineskom narodu, koju je on preneo i ministru Vang Jiu tokom susreta u Minhenu, a to je da smo mi solidarni da podržavamo kineskom rukovodstvo da se izbori sa ovom velikom nedaćom.
On je izrazio spremnost da poseti Kinu i kao što je najavljeno predsednik će doći 15. i 16. aprila radi učešća na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Mi sa velikom radošću očekujemo ponovnu posetu vašeg predsednika Srbiji, to je za nas od istorijskog značaja i veoma se radujemo.

Takođe, moj kolega Vang Ji i ja smo dogovorili da uspostavimo redovne oblike komunikacije i sastanke naša dva ministarstva, a to je da imamo redovne bilateralne sastanke svake godine.

Naši bilateralni odnosi su odlični – to je strateško prijateljstvo a usvojili smo i kineski naziv da je to čelično prijateljstvo – i to je pravi naziv za odnos Srbije i Kine.

Imamo mnogo zajedničkih bilateralnih aktivnosti, veliko je prisustvo kineskih kompanija u Srbiji, što je od velikog značaja za razvoj Srbije.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima tu privilegiju da sa Kinom ima Sporazum o ukidanju viza.

Želim da zahvalim Kini na principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu moje zemlje, kada je u pitanju rešavanje problema Kosova. Istovremeno čvrsta je podrška Srbije politici jedne Kine i stavovima Kine po pitanju Tajvana, Tibeta, Sinđijanga i mi to podržavamo na svim međunarodnim skupovima, kao što i podržavamo i princip jedne zemlje dva sistema kada je reč o Hong Kong i Makau.

Veoma sam srećan što sam u prilici da izrazim solidarnost sa vama i da ukažem da možete da računate na Srbiju. Siguran sam da ova bolest neće naneti štetu Kini i planovima koje imate – stogodišnjici KP Kine i stogodišnjici formiranja NR Kine.

Ponosni smo što imamo Kinu za prijatelja i Kina treba da zna da uvek može da računa na Srbiju.
Mi smo mala zemlja ali i uvereni smo da samo jedna nezavisna zemlja koja vodi računa o nacionalnim i državnim interesima, koja odbacuje principe mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja može da predstavlja značajnog činioca u međunarodnom poretku.
Mi nikad ne podležemo pritiscima sa strane, osuđujemo politizaciju ove bolesti koja se događaja u zapadnim medijima i koja se koristi za antikineske stavove. Svi treba da pomognemo Kini da se pobedi ova bolest jer se tako spašava ceo svet.

Kod nas postoji izreka „Na muci se poznaju junaci“ ali i prijatelji onda kada je teško i zato sam ja tu“, istakao je šef diplomatije na kraju svog obraćanja nakon sastanka sa kineskim kolegom.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica/saopštenje

Comments

Pročitaj još