• Početna>
  • Vesti>

Tači odgovorio na Kurtijev poziv da koordiniraju spoljnu politiku Kosova

Tri nedelje nakon što mu je premijer Kosova Aljbin Kurti napisao pismo, predsednik Hašim Tači je odgovorio na zahtev da koordiniraju spoljnu politiku Kosova, piše Koha.

Taj dnevnik podseća da je vlada, ali ne i predsedništvo, iznela svoje stavove o saradnji i temama na kojima nameravaju da koordiniraju svoje akcije i da je Kurti u pismu Tačiju napisao da je spoljna politika ono na čemu treba da se ujedine, i pozvao ga da se sastanu i dogovore o temama.

Glavna tema spoljne politike je dijalog između Kosova i Srbije, a Tači insistira na tome da Sjedinjene Države i izaslanik kojeg je imenovao predsednik Tramp imaju vodeću ulogu, piše Koha.

Izaslanik Ričard Grenel nedavno je posredovao za sporazume o vazdušnom i železničkom saobraćaju između Kosova i Srbije. Na sastanku je bio prisutan i HašimTači, dok je Aljbin Kurti bio odsutan, a kasnije je izjavio da nije obavešten o sporazumima.

Bez zvanično najavljenog preliminarnog sastanka, Kurti je nedavno posetio London, a Tači je boravio u Sjedinjenim Državama. Tači je nastavio da kritikuje Evropsku uniju, zahtevajući da SAD zadrži fokus na Kosovu i u regionu, navodi Koha.

Izvor Koha Ditore/Kosovo online

Comments

Pročitaj još