• Početna>
  • Vesti>

Ramadani: Ekipe Instituta za javno zdravlje na svim graničnim punktovima zbog koronavirusa

Foto Gračanica online

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani saopštio je za Kosovo Onlajn da se zdravstvene ekipe tog instituta, u cilju zaštite od širenja koronavirusa, osim na prištinskom aerodromu, od juče nalaze i na svim drugim punktovima na ulazu i izlazu sa Kosova.

Ramadani kaže da su odmah po saznanju da koronavirus poprima zabrinjavajuće epidemijske razmere prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije preduzeli mere preventive i to najpre na aerodromu gde su uveli posebne kontrole za osobe koje su se žalile na povišenu telesnu temperaturu, kašalj i poteškoće sa disanjem.

„Kada je Svetska zdravstvena organizacija podigla alarm na internacionalni nivo, kao javno zdravstveni problem, onda smo preduzeli mere i poslali ekipe na svaki ulaz i izlaz sa Kosova i već od juče zdravstvene ekipe su na svi carinskim kontrolama“, rekao je Ramadani.  

Direktor kosovskog Instituta za javno zdravlje kaže da su zaposleni u toh ustanovi još 31. decembra 2019. odmah po oglašavanju SZO o pojavi smrtonosnog virusa kovid -19 preduzeli mere preventive i zaštite. Osnovan je Komitet za zarazne bolesti koji je kompletirao neophodnu dokumentaciju za pojavu sporadičnih ili slučajeva epidemije koronavirusa.

„To znači da smo već preduzeli mere u vezi zdravstvenog vaspitanja i promovisanja zdravstva kod svakog građanina Kosova u smislu održavanja lične higijene, čišćenja ruku, ne čačkanja nosa i usta. Najozbiljnije mere zaštite zapravo su došle od svih zdravstvenih profesionalaca koji su preduzeli zbrinjavanje zdravstvenog osoblja, a pri tome registrovanja svakog sumnjivog slučaja na koronavirus, uzimajući u obzir kliničku sliku i laboratorijsku dijagnostiku“, precizira Ramadani.  

Naglašava da Institut za javno zdravlje Kosova poseduje najmodernije reagense za rano otkivanje prisustva tog virusa u telu čoveka.

„Svi znate da su reagensi proizvedeni pre mesec dana. Za ovu bolest nije bilo specifičnih reagenasa i po prvi put je dekodiran gen koronavirusa u Kini i dijagnosticiran prvi slučaj 7. januara 2020. Mi smo posle tri nedelje već dobili specifične reagense za laboratorijsku dijagnostiku koronavirusa i to su specifični reagensi sa svim evropskim standardima“, naglasio je Ramadani.

Javnost na Kosovu juče je uznemirila informacija da je žena starosti 30 godina zadržana na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini zbog sumnje da je zaražena i virusom kov 19. Pacijentkinja se na Kosovo vratila sa odmora iz Italije i žalila se na povišenu temperaturu, bolove u glavi, mučninu i otežano disanje. Posle urađenih analiza Kosovski institut za javno zdravlje demantovao je da je u pitanju koronavirus.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još