Rakić: Spremni na saradnju, ali takse povećale jaz

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže da su spremni da sarađuju sa legitimno izabranim predstavnicima Albanaca kako bi zajedno rešavali probleme sa kojima se suočava srpski narod na KiM, ali ukazuje da su takse produbile jaz između dva naroda.

 On za “Novosti” kaže da je odgovornost pre svega na novoformiranoj vladi koja upravlja institucijama na centralnom nivou.
Rakić kaže i da je još rano za prognozu kakav će biti odnos nove prištinske vlade prema Srbima na KiM.
Na pitanje da imaju dva ministra, a nisu deo vladajuće koalicije i kako će to funkcionisati, Rakić kaže da su pozicije Srpske liste u institucijama rezultat plebiscitarne podrške srpskih građana i nisu plod dogovora sa vladajućim partijama u Prištini.
“Nismo smeli da dozvolimo da umesto naših kadrova na čelo ministarstava dođu ljudi koji će služiti interesima Prištine.
Pretnje uvođenjem “vojnog roka” i ratnom odštetom između ostalog razlozi su zašto nismo mogli da budemo deo te koalicije, jer te ideje nikada nećemo podržati”, objasnio je Rakić.
Povodom više incidenata prethodnih dana, on ocenjuje da je tolerancija koju međunarodni predstavnici pokazuju prema incidentima u kojima su po pravilu Srbi žrtve “neshvatljiva i sramna”.
“Na sastancima sa njima na pomen ugroženosti srpskog naroda nailazimo na “razumevanje”, ali i zid ćutanja”, napominje Rakić.
Ocenjuje i da je potpisavanje pisma o namerama da se bolje povežu Srbi iz centralne Srbije i sa prostora KiM vidi kao izuzetno pozitivnu vest i dodaje da su zahvalni Aleksandru Vučiću i Marku Đuriću.
“Autoput i železnička linija biće žile kucavice koje će nakon ukidanja taksi stvoriti ogromne mogućnosti za ekonomski i privredni razvoj”, istakao je on.
Kaže i da je srpski pregovarački tim spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine takse.
“Previše je vremena prošlo od kada su takse uvedene, a posledice su ne samo ekonomske nego su produbile jaz između srpskog i albanskog naroda”, ukazuje Rakić.
On smatra i da je sramno što EU kao garant upadljivo ćuti na to što Priština još nije ispunila jedinu obvezu – formiranje ZSO.

Izvor: Tanjug,Novosti

Comments