Kosovo spremno da se suoči sa pojavom korona virusa, potvrđeno da nema slučajeva zaraženih

Iz zdravstvenih ustanova na Kosovu saopšteno je da su spremni da se suoče sa pojavom korona virusa, a do ponedeljka Nacionalni institut za javno zdravlje ispitao je i četvrti sumnjivi slučaj na ovaj virus koji je bio negativan.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je da su oni u koordinaciji sa svim zainteresovanim stranama i da su spremni u svakom pogledu da preduzmu sve neophodne mere u slučaju pojave korona virusa na Kosovu.

Prema njegovim rečima, mogućnost pojave slučajeva ovog virusa na Kosovu je očigledna, ali naglašava da danas nema potrebe za alarmom, piše Koha.

Direktor kancelarije za informisanje pri Ministarstvu zdravlja Faik Hoti govorio je o načinu prijavljivanja prilikom dolaska i odlaska putnika sa Kosova.

Rekao je da je Kosovska policija obavezna da pita putnike odakle dolaze prilikom ulaska na Kosovo.

“Ako osoba dođe sa područja gde postoji korona virus, osoba automatski popunjava listu sa svojim podacima, kontakt brojem i prati se u roku od dve nedelje”, rekao je Hoti.

Ako putnik ima simptome gripa, tada ga pregleda lekarski tim na aerodromu ili na graničnom prelazu.

Prema Hotijevim rečima, do sada je obavljena kontrola oko 25 slučajeva.

U međuvremenu, juče je iz Instituta za javno zdravlje Kosova saopšteno da su laboratorijske analize pokazale da tridesetogodišnja žena, koja se na Kosovo vratila iz Italije, nema korona virus.

Izvor Kosovo Online

Comments