• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Pred Srbiju će biti stavljen ultimatum, daće garancije za ulazak u EU i tražiti da priznamo Kosovo

Predsednik Aleksandar Vučić gostovao je jutros u jutarnjem programu TV Prva gde je govorio o aktuelnim pitanjima: o stanju u regionu, bezbednosnoj situaciji, nabavci ruskog oružja…

Na početku razgovora, predsednik Vučić govorio je o odbrambenom sistemu “Pancir” koji je dopremljen iz Rusije.

– Pancir je moćno oružje. Pronašli smo novac tako da ne ugrozimo visinu duga. Kada sam postao ministar odbrane imali smo samo jednog MIG-a koji je mogao da poleti. Danas imamo 14 MIG-29. Drastično smo podigli borbenu gotovost. Ovo su sistemi koji su izuzetni za gađanje dronova, koji postaju suština ratovanja u svetu, zatim protiv krstarećih raketa, takođe protiv bombardera – rekao je Vučić.

Govoreći o primedbama koje dolaze na nabavku oružja, Vučić je rekao da mnogi ne bi voleli da vide Srbiju jaku.

– Nije to sve naša krivica. Ima tu politike koja traje još od kraja Prvog svetskog rata, kada je Srbija donela slobodu mnogim narodima. Od tada postoji ta mržnja i frustracija. Moje pitanje generalu Hodžisu: “A zbog čega ste kupovali helikoptere sa “helfajer” raketama Hrvatima”?

Nikada se nismo mešali u to ko će biti vlast u Crnoj Gori

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, predsednik je rekao da se Srbija nikada nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori.

– Nikada se nismo mešali u to ko će biti na vlasti, a ko u opoziciji u Crnoj Gori. Nismo mi spaseni brojnih grešaka, imamo ih, pre svega u neodgovornom pristupu pojedinim pitanjima. Kada govorite o deformitetu srpske nacionalne politike (kao što je rekao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, prim. nov.), jedan od najsnažnijih separatizama bio je crnogorski. Od Sekule Drljevića do Božićnog ustanka, koji je bio protiv srpskog oslobođenja nakon Prvog svetskog rata. Uvek se govori kako se Srbija meša, ali činjenice su drugačije – rekao je Vučić, koji je rekao i da je Srbija imala važne ljude iz Crne Gore na ključnim mestima u obaveštajnim strukturama.

– Ne možeš da radiš za agenciju neke druge zemlje, a da imaš ključno mesto u Srbiji. Crnogorci u Srbiji moraju da se osećaju kao Srbi u Crnoj Gori. S tim mi nemampo problem, s tim imaju problem u Crnoj Gori – rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji na Kosovu, predsednik je rekao da će pred našu zemlju sigurno biti postavljen ultimatum.

– Sigurno će pred nas biti stavljen ultimatum. Daće nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo. Znam i ko će biti izaslanik za razgovore sa Prištinom, ali za sada ne mogu da kažem. Predlog će biti Ahtisarijev plan plus plus – rekao je Vučić.

Izvor Blic

Comments

Pročitaj još