Kurti: Ukida se taksa, uvodi se reciprocitet

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će uskoro zameniti takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije recipročnim merama u cilju zaštite lokalnih proizvođača.

Kurti je na otvaranju Konvencije proizvođača sa Kosova, u organizaciji Kluba proizvođača Kosova, rekao da su lokalni proizvođači od velikog značaja, odnosno da predstavljaju stub kosovskog društva i ekonomije.

Premijer je rekao da će lokalni proizvođači od njega imati veliku podršku i dodao da očekuje preporuke od Kluba proizvođača Kosova.

“Uklonićemo prepreke za preduzetnike, stvorićemo pravične uslove za funkcionisanje preduzeća, borićemo se protiv utaje poreza i pružićemo proizvođačima pristupačnu cenu za upotrebu električne energije. Na Kosovu je malo ulaganja, jer je bilo puno korupcije koja je uplašila potencijalne investitore. Pravosudni sistem će efikasnije raditi kako bi preduzeća bila bezbednija”, rekao je Kurti.

Podsetio je da je taksa na srpsku robu odluka koju je donela prethodna vlada.

„Zamenićemo taksu reciprocitetom. Mi smo za reciprocitet kao zaštitno sredstvo proizvođača. Principi reciprociteta koje će doneti vlada zasnivaće se na principima Svetske trgovinske organizacije i CEFTA “, rekao je Kurti i dodao da je ministarka Rozeta Hajdari preduzela određene korake za ukidanje takse, formirajući radnu grupu koja će sačiniti spisak svih trgovinskih barijera sa Srbijom, nakon čega će biti doneta odluka o ukidanju takse i uvođenju reciprociteta.

Otvarajući Konvenciju, predsednik Kluba proizvođača Baškim Osmani rekao je da će sarađivati sa vladom u cilju ekonomskog razvoja na Kosovu.

“Biti proizvođač na Kosovu danas je velika privilegija, jer stvaramo nova radna mesta”, rekao je Osmani.

On je zatražio podršku vlade kako bi kosovski proizvođači bili zastupljeni i na tržištu u Albaniji i Makedoniji.

Izvor: Kosovo Onlajn

Comments