• Početna>
  • Vesti>

Kriza pijaće vode na Kosovu, potrošači u Prištini duguju 47 miliona evra

Nedostatak atmosferskih padavina u nekim regionima KiM, kao što su Priština sa okolinom i Gnjilane, može dovesti do nedostatka pijaće vode, upozoravaju nadležne službe, prenosi Koha.

Pored vremenskih prilika, ono što dodatno pogoršava situaciju su neplaćeni računi građana za vodu.

Samo građani Prištine i okolnih naselja Regionalnom vodovodu duguju 47 miliona evra.

Akumulirani dug, prema rečima izvršnog direktora kompanije Ijlira Abdulahua, naterao ih je na razmišljanje o isključenju kupaca iz vodovodne mreže, mada još nisu doneli konačnu odluku.

Stanovnik Prištine Ljabinot Redža, koji živi u stanu sa još četiri člana porodice, rekao je da nije redovan platiša.

“Svi znamo da bez vode nema života, ali ja to ne plaćam jer nikad na mesečnom nivou ne dobijem istu cenu. Bio sam u vodovodnom preduzeću u Prištini i rečeno mi je da  treba da se montira vodomer, kako bi znao koliko tačno trošim“, rekao je.

“Moram da platim vodomer koji košta oko 50 evra, a ne mogu to da priuštim jer živimo samo od jedne plate, a ima nas petoro u porodici. Ne mogu platiti vodu. Postoje slučajevi kada mesečno treba da platim 30 evra. Plaćanje je nerealno jer se obračunava paušalno. Nisam preduzeće ili autoperionica da potrošim toliko vode”, rekao je.

Regionalno vodovodno preduzeće „Priština“ potvrdilo je da se suočava sa poteškoćama, jer je nivo vode u akumulacionim jezerima Batlava i Badovac, odakle se više od 140 hiljada građana snabdeva pijaćom vodom, pao na manje od deset metara zbog nedostatka atmosferskih padavina.

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments

Pročitaj još