Drecun: Kurtijevo ponašanje vodi ka destabilizaciji

Sve što govori Aljbin Kurti može da se protumači kao nagoveštaj novih sukoba – ohrabruje pojedince na ekstremno ponašanje, pospešuje nacionalnu netrpeljivost, stalno govori nešto što je upereno protiv srpskog naroda i protiv države Srbije, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Komentarišući najnovije provokacije Prištine u vidu grafita na albanskom jeziku „Kosovo je Albanija“ i „Slava pobednicima“, koji su ispisani na pomoćnom objektu škole nedaleko od Gračanice, Drecun je rekao da je potrebno mnogo strpljenja i mnogo upornosti, ali i mnogo vizije kako i kojim putem ići dalje.

“Kada imate na čelu institucija nekoga kao što je Aljbin Kurti, onda ne možete očekivati drugačije ponašanje ekstremista pojedinaca, ali i grupa”, rekao je Drecun za Pink, i dodao da je onda normalno da imamo stvari kao što su provokacije u vidu grafita, rušenja kuća, pa i nasilja.

Kako kaže, sve što Aljbin Kurti govori je politički ekstremno, i dodaje da on ne pokazuje nikakvu spremnost za postizanje kompromisa.

“Kurti diže tenziju i pokušava da poveća netrpeljivost, što nikako nije dobro. Ja se plašim da ćemo mi sa Aljbinom Kurtijem, ali i sa Demokratskim savezom Kosova, imati problema. Zato što će njihovo ponašanje voditi daljoj destabilizaciji. Poruka sa zastavom terorističke OVK je ratna poruka koja nam kaže da se zločini isplate, da je OVK prihvatljiva, da su oni doprinos nekakvoj borbi ‘oslobođenja’ Albanaca, što Srbija nikako ne može da prihvati”, rekao je Drecun.

Kako kaže, najgore je što se sponzori jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova prave da ne vide i ne pridaju mnogo značaj svemu tome.

“Tači je rekao da je ponosan što je bio deo OVK, a time je zapravo priznao da se ponosi zločinima koje je počinila ta organizacija. Ako je na to ponosan, onda svi imamo veliki problem. On jeste ratni zločinac koji je nažalost na slobodi, i sa njim takođe mora da se razgovara, ali se ipak nadam da će se naći na optužnicama specijalizovanog tužilaštva, ako budu podignute”, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, i Aljbin Kurti se ponosi time, kao i Demokratski savez Kosova i Albanci.

“Niko među Albancima nije spreman da progovori o zločinima koje je počinila teroristička OVK. Nažalost, ne možemo da čujemo Albance koji će govoriti o njihovoj sramoti i tako otvoriti put ka pomirenju sa Srbijom”, rekao je Drecun.

Izvor: Kosovo online

Comments