Udruženje elektronskih medija Comnet: Saopštenje

Udruženje elektronskih medija Comnet izražava “zaprepašćenje količinom neprofesionalnosti i jednostranog pristupa, koji smo videli u emisiji “Vladalac” emitovanoj na televiziji N1″.

“Raznolikost uređivačkih politika medija u Srbiji je svakako demokratska tekovina i svedoči o slobodi medija, koja je bez sumnje prisutna i jasno vidljiva u našoj zemlji. Ipak, kao medijsko udruženje, dužni smo da ustanemo u odbranu profesije i osnovnih standarda novinarstva, koji su u ovoj emisiji grubo prekršeni. Salve uvreda izrečene na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kritičke kvalifikacije bez ikakvih argumenata, upućuju na lični odnos prema predsedniku države, koji nesumnjivo asocira na nastavak govora mržnje. Takođe, uočljiva je namera autora emisije da za sagovornike u emisiju pozove javne ličnosti, koje su svoju netrpeljivost prema predsedniku pokazale već više puta, isto kao što su pokazale simpatije za deo srpske opozicije.Podsećamo kolege, da bi bar kada pokušavaju da se predstave kao profesionalci, prostor u emisijama ovakvog tipa trebalo da ponude i onima koji bi o osobi koja je predmet emisije, rekli i nešto u njenu odbranu” stoji u saopštenju.

U suprotnom , proizvod nije nikakva novinarska forma, već nepravedno i jednostrano suđenje. A upravo to je ponuđeno gledaocima televizije, koja, ironično, voli da drugima deli lekcije iz novinarstva, zaključuje Comnet.

Izvor: Saopštenje

Comments