Borel pokrenuo debatu o izaslaniku za dijalog

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Joseph Borell) je pred ministrima inostranih poslova zemalja članica pokrenuo debatu o imenovanju specijalnog predstavnika koji će se baviti Zapadnim Balkanom, preciznije dijalogom o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, piše Radio Slobodna Evropa, a prenosi RTK2.

Ovo su potvrdili izvori sa ministarskog sastanka održanog u Briselu, najavivši da će na narednom susretu šefova diplomatije EU 23. marta, Borel saopštiti ime specijalnog predstavnika EU.

Kako navodi RSE, već je skoro izvesno da će to biti trenutni ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Lajčak će do narednog ministarskog susreta već završiti svoj mandat slovačkog šefa diplomatije, pošto se u toj zemlji 29. februara održavaju parlamentarni izbori. Time će biti slobodan za preuzimanje novih obaveza.

Ako bude imenovan za specijalnog predstavnika EU, ta pozicija postaje institucionalizovana u evropskim strukturama, a kao specijalni predstavnik ne odgovara samo Borelu, već Savetu ministara EU koji ga glasanjem i bira.

Neslaganje Francuske i Nemačke

Inače, Lajčakovo ime se pominjalo od samog otvaranja mogućnosti da se neko drugi, sem Borela, bavi pitanjem dijaloga Prištine i Beograda.

Kako RSE saznaje iz diplomatskih izvora, bilo je zemalja članica, među njima Nemačka i Francuska, koje su priznale Lajčakovo besprekorno znanje prilika na Zapadnom Balkanu. Međutim, kako se kaže, nisu bile do kraja ubeđene da je Lajčak idealan kandidat, pre svega imajući u vidu to što dolazi iz jedne od pet članica EU koja ne priznaju nezavisnost Kosova.

Lajčak ima bogato iskustvo u regionu.

Izvor RSE/RTK2

Comments