• Početna>
  • Vesti>

U Briselu večeras neformalni sastanak lidera Zapadnog Balkana

Novo rukovodstvo Evropske unije, sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, večeras dočekuje lidere Zapadnog Balkana na neformalnom sastanku u Briselu. Osim predsednika Srbije, kako je najavljeno, sastanku će prisustvovati premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i kosovski predsednik Hašim Tači.

Večerašnji neformalni sastanak je prvi sastanak novih čelnika Evropske unije i lidera Zapadnog Balkana u tom formatu.

Inicijator sastanka i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel želi da pokaže da će Zapadni Balkan zaista biti jedan od prioriteta nove evropske administracije, kao što je to više puta isticano.

Sastanak se održava u periodu kada se ponovo intenzivira debata o Zapadnom Balkanu, o politici proširenja unutar EU, a i kada se očekuje da dijalog Beograda i Prištine konačno izađe iz blokade u kojoj se nalazi već više od godinu dana.

Večerašnji sastanak se može smatrati pripremom za veliki samit EU i Zapadnog Balkana, koji će se održati početkom maja u Zagrebu – dve godine nakon sličnog samita u Sofiji.

Na tom samitu očekuju se poruke EU da je budućnost Zapadnog Balkana članstvo u Uniji, kao i da lideri potvrde da su privrženi reformama i vrednostima koje vode tom članstvu.

Važna politička odluka koja će odrediti ton debate je odluka koja se očekuje u martu – otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nakon što je doneta nova metodologija politike proširenja i nakon što Komisija ponovo izvesti o stanju reformi u tim zemljama.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još