• Početna>
  • Vesti>

Promocija ljubavne poezije “Tajna damine igre” Dušana Milića

Promocija ljubavne poezije “Tajna damine igre” autora Dušana Duleta Milića održana je večeras u Studentskom klubu doma 6 u Kosovskoj Mitrovici.

O knjizi je u ime izdavača knjige – Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” prvi govorio direktor ove ustanove i književnik Milan Mihajlović.

“Kako je došlo do izdavanja knjige najbolje znaju ljudi koji sede ovde, prijatelji Duleta Milića, koji su i moji prijatelji. Nisam ni znao da Dule piše dok naši boemski susreti nisu postali prožeti tim pričama. Onda se eto dogodilo, da baš pred sajam knjiga, Dule i ja se sretnemo ali konkretno sa tim njegovim rukopisom koji je jednostavno san o ljubavi. Ovo nas sve raduje zato što imamo u našem gradu još jednog sugrađanina, kojeg ste sretali, poznavali, i kojeg ćete ubuduće sretati i to je dokaz da on ima pesnički nerv u sebi. Dušan me je, kao izdavača kupio, time što on istinski veruje da prava ljubav postoji” rekao je Mihajlović.

Ovo je treća po redu promocija knjige. Prva je organizovana na Beogradskom sajmu knjiga krajem oktobra nakon kojeg je knjiga predstavljena i u Staroj Pazovi.

Stihove iz knjige je pored autora kazivala i Nevena Mlađović.

Recenzent knjige, Sanja Erjavec Kovačević kaže da pesnik u knjizi predstavlja svoj životni put, krijući svoje žudnje, želje i čežnje i iskonsku potrebu da dva bića spoji u jedno.

“Imam tu čast i zadovoljstvo da predstavim prvu knjigu stihova našeg sugrađanina, koji počinje sa svojim prvim stihovima koji su u ovoj knjizi predstavljeni kao u amfiteatru duše. Zašto baš u amfiteatru duše? Pa njegova duša, kao što je velika, pisao je mnogo godina i nikada nije izdavao. Ali ovo je prvi put da on izda svoje prve stihove oblikovane, ne samo nežnošću, već i lepotom žene. Pesnik nam predstavlja svoj životni put, kako sam ga ja videla, krijući svoje žudnje, želje i čežnje, krijući svoju snagu prema drugom odnosno muškarcu prema ženi, iskonsku potrebu da dva bića spoji u jedno. On je večiti zavodnik i njegov stih je otpor. Ako gledamo versifikaciju stihova, vidimo kratke, duboke i sažete reči. Biti pesnik je misaona tegoba. Rasplet je uvek između emotivne, psihološke i kosmičke ljubavi. Uvek je tu da da svoje simboličke slike, neku dramu, potrebu za strašću, što je upravo Dušan uradio” rekla je Erjavec Kovačević.

Autor knjige Dušan Milić kaže da je odziv publike bio fantastičan i da se druga zbirka pesama očekuje na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga.

“Kosovska Mitrovica se pokazala da ima razumevanje, pre svega za ljubavnu poeziju. Sve je bilo u najboljem redu a veče je bilo divno. Naravno da ću i dalje nastaviti da pišem, ne svakodnevno jer nekada inspiracija dolazi i sa neba, što znači da u nekim trenucima, kada nismo svesni da te reči imamo u svom mozgu i biću, one se samo pojave. Nova zbirka pesama je već spremna i samo čekamo recenziju i korekturu i nadamo se da ćemo se videti na ovogodišnjem sajmu knjiga” rekao je Milić.

Dušan Dule Milić (1970) je rođen i živi u Kosovskoj Mitrovici i studirao je slikarstvo. Poeziju piše još od ranog detinjstva i otac dvoje dece.

Organizator događaja je Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” i Studentski centar “Priština- Kosovska Mitrovica” pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još