• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Niko ne može da donese plan za KiM i kaže “uzmi ili ostavi”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o metodologiji razgovora o rešavanju kosovskog pitanja, a ne o nekakom planu za rešenje kosovskog pitanja, kako se to špekuliše u medijima.

Obraćajući se novinarima pred kasarnom “Topčider”,  Vučić je naglasio da ne misli da će sa nemačkom kacelarkom razgovarati o nekom novom planu, dodavši da niko ne može da donese i plan i kaže ”uzmi ili ostavi”.

Na pitanje da li Berlin ubrzava razgovore u vezi sa Kosovom zbog aktivnosti SAD, Vučić je rekao da to ne bi da komentariše, ali da je za nas situacija svakako teška.

“Za nas je svakako teško, jer će svako rešenje koje bude dolazilo spolja biti rešenje okakvog ili onakvog priznanja nezavisnosti. Zato moramo da pronađemo formu normalizacije koja bi išla bez toga– ili će ponuditi nešto dobro Srbima, u šta ne verujem”, rekao je Vučić.

Rekao je da, iako ima “sve činjenice poznate u jednoj jednačini na umu”, ne može da dođe do rezultata koji bi bio obostrano nezadovoljavajući ili zadovoljavajući.

“Nekada sam mogao da dođem do rezultata, ali sada ne mogu”, dodao je Vučić.

Upitan da li će se stav Merkelove promeniti, uz opasku da je čestitala Aljbinu Kurtiju, rekao je da je razgovor sa Kurtijem Merkelovoj važniji nego sa njim.

“Kancelarka mora da vidi kakvu će politiku Kurti da vodi, na šta može da računa i šta će raditi, osim činjenice da će podići tužbu za genocid protiv Srbije i povećati za 100 odsto potrošnju na oružje policiji i vojsci”, naveo je Vučić

Dodao je da zna datum susreta sa kancelarkom, ali nije trenutak da to kaže.

“Ako govorimo o reciprocitetu postavlja se pitanje prvih šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština”, poručio je Vučić povodom najave novog premijera prištinskih vlasti Aljbina Kurtija.

“Reciprocitet je pitanje za Kurtija”

Na pitanje šta znači Kurtijeva najava da će kada je reč o taksama ići na reciprocitet, Vučić je rekao da na to treba da odgovori Kurti. “Ako govorimo o reciprocitetu, postavlja se pitanje ZSO. Ne znam kakav reciprocitet i na tim osnovama napraviti”, dodao je predsednik.

Što se taksi tiče, prema Vučiću, bilo bi dobro da ih ukinu, ako se na to odluče.

“To bi bilo od velike koristi za njih. Dobiće značajnu međunarodnu podršku za to i imaće jeftinije i bolje proizvode na svom tržištu. S naše strane, važno je da Srbi budu dobro snabdeveni i nećemo dalje gubiti 0,2 do 0,4 odsto BDP-a”, istakao je Vučić.

Upitan da li bi nastavak dijaloga mogao da usledi pre parlamentarnih izbora, Vučić je rekao da ne zna kada će do toga doći.

“Voleo bih da nastavimo razgovore, jer, racionalno gledajući, iako nisam oduševljen time što da razgovaram sa njima, kao i oni sa mnom. Uvek je bolje kada razgovarate, nego kada razgovori ne postoje”, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da kada nema razgovora mogu uvek da iskrsnu uvek problemi.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još