Vučić: Gospodine Kurti, stvari nisu tako jednostavne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je najava ukidanja takse dobra vest. Komentarišući prethodne izjave Aljbina Kurtija, poput one o reciprocitetu, poručio je da “stvari nisu tako jednostavne, kao kada sedite u opoziciji i možete da govorite bez odgovornosti”.

Predsednik Srbije je rekao da su najave o ukidanju takse na robu iz centralne Srbije dobra vest jer je ona nanela veliku štetu kako srpskom, tako i albanskom narodu.

“To je nešto što je očekivano, Kurti poboljšava svoju međunarodnu političku poziciju. Nama znači zbog snabdevanja srpskog življa i daljeg napretka srpske ekonomije”, rekao je Vučić.

Kaže da nije izbor Beograda s kim će sesti za sto, već onih koji su te predstavnike birali, odnosno albanskog naroda.

Vučić je rekao da je sumanuto govoriti o tužbi za genocid i za sto posto povećavati naoružanje, ali da to Srbiju ne plaši.

“Vi radite svoj posao, dobro je što razmišljate o ukidanju taksi, bilo bi dobro da razgovaramo u budućnosti”, naveo je Vučić. 

Još jednom je ponovio da je važno da se ukinu takse, da se razgvara.

“Kurti mora da pogleda i da razume da stvari nisu tako jednostavne, kao kada sedite u opoziciji i možete da govorite bez odgovornosti”, rekao je Vučić.

Ponosan je što, kako kaže, poslednjih osam godina nije bilo rata i što je bilo petostruko manje incidenata i sukoba na nacionalnoj osnovi, ali da i dalje nije zadovoljan.

“Hoćemo da decu sačuvamo za budućnost, da gradimo zemlju, jer na prostoru Jugoslavije, bez Slovenije, nas je bilo 20 miliona, a sada nas je 15 miliona”, ukazao je Vučić………

Kurti najavio mere reciprociteta u intervjuu za Glas Amerike

Kosovski premijer najavio je da će nova vlada meru taksi zameniti punim reciprocitetom prema Srbiji. Za Glas Amerike navodi kako će do toga doći.

„Postoji rezolucija Skupštine Republike Kosovo o punom političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom od 7. decembra 2011, i želeli bismo da taj reciprocitet postane normalan princip dobrosusedskih i bilateralnih odnosa i želimo da u ovom slučaju zamenimo takse od 100 odsto“.

Kurti navodi da je mera taksi uvedena iz dva razloga: političkog – zbog „agresivne kampanje Srbije u međunarodnoj areni protiv Kosova – onemogućavanje članstva u INTERPOL-u, i ekonomski, međutim, dodaje da će se sastati sa privrednicima na Kosovu kako bi razgovarao o ekonomskom aspektu taksi, a ne samo o političkom.

Na pitanje da li će stavovi međunarodne zajednice, a pre svega Amerike, o tome da bi takse trebalo ukinuti odmah ubrzati proces, Kurti odgovara:

„Ne želimo osvetu, želimo pravdu, reciprocitet je pravičnost, to je fer pristup i znam da je u jednoj od njegovih izjava predsednik SAD, Donald Tramp, pominjao reciprocitet kao vrednost i kao koncept koji njemu leži na srcu, pa su međunarodni odnosi u svetu danas izgrađeni na ovom principu. Ne moramo zaobići sebe, ne želimo da se osvetimo Srbiji, ali postoji dosta neprihvatljivih stvari koje nam ona čini, moramo da se minimalno zaštitimo. Dakle, reciprocitet uopšte nije uvredljiv, kampanja Srbije je uvredljiva, reciprocitet je zaštita, odbramben je.“

Na pitanje da li očekuje da će se nastaviti razgovori sa Beogradom nakonukidanja taksi, Kurti navodi da „na neki način“ oni nikada nisu ni prestajali.

„Jer su se na raznim međunarodnim događajima i konferencijma sastajali kosovski lideri sa onima iz Srbije, to će se nastaviti“, poručuje.

Sa druge strane, kaže da „ne žuri“ jer je Srbija pred izborima, te se „ne može očekivati bilo kakav suštinski dijalog i brzi rezultati“.

„Ja nisam da kasnimo, ali nisam ni da se žuri sa tim”, rekao je Kurti.

Ponovio je da će on, kako je naveo, prema ustavnim nadležnostima, predstavljati Prištinu u dijalogu, da će imati svoj tim sa kojim će izvršiti reviziju potpisanih sporazuma sa Beogradom – „šta je bila njihova primena, kakav je njihov uticaj, zašto je nešto ostalo neispunjeno i na taj način možemo krenuti napred sigurno“, dodao je Kurti.

Govoreći o američkom ambasadoru u Nemačkoj i izaslaniku američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričardu Grenelu, Kurti navodi da je on „dao energiju predstojećem dijalogu“.

„Ja želim da sarađujem sa ambasadorom Grenelom u tom pogledu, ali paralelno sa važnošću vremena koje poklanjamo budućim sporazumima, moramo da se fokusiramo i na njihov sadržaj i na proces kojim će se doći do dogovora, jer, opet ponavljam, nemamo mogućnosti za još jedan neuspeh“.

Kurti je komentarisao i sporazum o avioliniji na relaciji Beograd-Priština, kao i razgovore o stvaranju železničke linije na istoj relaciji za šta se smatra da najveću zaslugu ima upravo Grenel.

„Mi smo pročitali onu izjavu o interesu koja je objavljena i naravno da ćemo je razmatrati kao Vlada Republike Kosovo i sa odgovarajućim autoritetima jer u ovom aspektu spadaju i Agencija civilnog vazduhoplovstva Kosova, Međunarodni aerodrom Priština, KFOR, itd, i nakon analize koju ćemo izraditi o tome, sigurno ćemo videti kako možemo najbolje da idemo napred“.

Na pitanje da li je sa Grenelovim učešćem moguće postići dogovor u toku ove godine, Kurti navodi da je moguće, ali da ne može da predvidi tako nešto.,rekao je Kurti za Glas Amerike .

Izvor: RKM ,RTS, KoSSev

Comments

Pročitaj još