• Početna>
  • Vesti>

U Prištini se održava forum”Direktan dijalog kao sredstvo regionalne stabilnosti”

“Direktan dijalog kao sredstvo regionalne stabilnosti“ naziv je foruma
organizacija civilnog društva koji NVO Aktiv organizuje danas i sutra u hotelu Emerald u Prištini.

S obzirom na dugotrajni zastoj u političkom dijalogu Beograda iPrištine, ovaj Forum ima za cilj da stvori prostor za konstruktivan i višeslojan dijalog između aktera civilnog društva o putevima za unapređenje međusobnih odnosa, kao i među različitim zajednicama na Kosovu.

Izvrsni Direktor NVO Aktiv Miodrag Milićeviž uoči otvaranja Foruma “Direktni dijalog kao sredstvo za regionalnu stabilnost” je rekao:

“Mi smo kao NVO pokrenuli ovi inicijativu koja je došla kao potreba našeg društva u celini, jer znamo šta nas u stvari opterećuje svih ovih godina a pokreće nas neophodnost traženja aktivnih promena na visokom društveno političkom nivou. To je bio ustvari pokretač da kroz dijalog civilnog društva zataražimo odgovore na neka pitanja odnosno na teme koje će biti danas sastavni deo ove koferencije. Aktiv radi i lokalno ali i regionalno, pa smo ovim želeli da damo podstrek nastavku dijaloga između Beograda i Prištine i smatram lično da civilno društvo u tome može da ima veliku ulogu pa čak da se pozicionira kao partner u svemu tome” rekao je Milićević.

Forumu prisustvuje i šef misije OEBS na Kosovu Jan Bratu. On je u svom obraćanju rekao: “Izgleda da je društvo na Kosovu podeljeno, nema kontakta medju mladima, postoji jezička barijera. Kosovo je multikulturalno i multijezično, tu tradiciju moramo da podstičemo. Ukoliko ne budete uspešni u suzbijanju stereotipa, sukob će se ponoviti na ovom podneblju. Sve što vi podržavate moramo da prihvatimo – ko smo mi da kazemo da ne može?… Stereotipi neće nestati, ako ne postoji volja da se neke stvari ostave po strani. Narod treba da razmišlja, kako ja mogu da budem srećan ako moj sused nije srećan.

Ovaj forum je prilika da se prvi put pokrene ovakva inicijativa…važno je da razgovaramo, izgradimo odnos, razumemo i sagledamo stavove drugih. OEBS će uvek podržavati ovakvu inicijativa gradjana”, rekao je između ostalog Bratu.

Forum se nastavlja i sutra a činiće ga ukupno šest panel diskusija: Dijalog između Beograda i Prištine uz posredstvo EU,ekonomska saradnja, kulturna diplomatija, procesi i perspektive pomirenja, uloga medija u procesu dijaloga i dijalog među mladima.

Dvodnevni forum se održava u Pristini, a učestvuju poznata imena iz civilnog društva kako sa Kosova tako i iz centralne Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još