Borelj poziva da se odmah nastavi dijalog Beograda i Prištine

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozdravio je formiranje nove vlade na Kosovu, koju je pozvao da odmah nastavi dijalog sa Beogradom. Ne postoji alternativa brzom nastavku razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, poručio je Borelj.

Žozep Borelj kaže da novu vladu sa Aljbinom Kurtijem na čelu, očekuje mnogo posla u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Reformske agende i promociji vladavine prava i socijalno-ekonomskog razvoja.

“Regionalna saradnja mora biti poboljšana, kao i dobrosusedski odnosi. U tom kontekstu očekujemo brz nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kako bismo postigli sveobuhvatnu normalizaciju odnosa”, naglašava Borelj.

Visoki predstavnik EU dodaje da je trenutni “status kvo” u dijalogu neodrživ.

Borelj je pozvao na obnovljeni angažman vlasti u Prištini u regionalnim inicijativama i strukturama za saradnju na Zapadnom Balkanu.

“Izazovi pred Kosovom su veliki, ali veliki je i potencijal”, poručio je Borelj.

Ponovio je spremnost EU da pomogne Kosovu u reformskom procesu, posebno kada je reč o jačanju “vladavine prava za sve”, poboljšanju javne administracije koja bi trebalo da bude u službi građana i na stvaranju novih radnih mesta.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments