Na pomolu sporazum o kosovskoj vladi

Predstavici pokreta Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova navodno su “postigli napredak” u razgovorima o formiranju sledeće kosovske vlade, dva dana uoči sednice kosovske skupštine na kojoj bi mandatar Aljbin Kurti trebalo da predstavi i ponudi poslanicima na glasanje sastav svog kabineta.

Prištinski mediji, pozivajući se na izvore bliske strankama pobednicama na izborima održanim 6. oktobra, prenose da postoji “pozitivan pokret”, te da se očekuje da dogovor Samoopredeljenja i DSK bude postignut danas.

“Ulažu se titanski napori” za rešavanje spora dveju stranaka oko parlamentarnog pitanja.

Saznaje se da je zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri, tokom jučerašnjeg dana igrao pozitivnu ulogu da stranke postignu sporazum.

On je nakon sednice Predsedništva DSK rekao da neće biti ni manjinske ni tehničke vlade već da će narednu kosovsku vladu zajedno voditi Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez.

Bio je veoma optimističan po pitanju postizanja koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja i DSK, navodeći da su se dogovorili da kosovsku vladu vodi Samoopredeljenje sa Kurtijem na čelu, a DSK da se u ovoj fazi fokusira na Skupštinu Kosova.

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da u ponedeljak bude održana sednica o glasanju za budući sastav vlade, na kojoj će Aljbin Kurti predstaviti novu vladu.

Srpska lista najavila je da neće biti prepreka formiranju buduće kosovske vlade, dok su stranke iz takozvanog ratnog krila – Demokratska partija, Alijansa za budućnost i Socijaldemokratska inicijativa NISMA istakle da će glasati protiv predloga Aljbina Kurtija.

Izvor: RTS

Foto: EPA

Comments

Pročitaj još