• Početna>
  • Vesti>

Borel: Ne takmičimo se sa Amerikom, dijalog se mora obnoviti

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je za RTS da se moraju spustiti tenzije, da bi se vratili na situaciju u kojoj je dijalog moguć. “Sa ekonomske tačke gledišta Evropska unija je uložila mnogo novca i u Srbiju i u Kosovo, mnogo više od Sjedinjenih Američkih Država”, istakao je Borel.

“Moramo da otvorimo dijalog i na Evropskoj uniji je da pomogne u tome. Mislim da moramo biti aktivni. Ako se ništa ne uradi, problem će ostati nerešen, a put Srbije i Kosova ka Evropskoj uniji biće doveden u opasnost. Znam da su proteklih meseci napetosti skočile između dve strane, kada je reč o taksama i diplomatskim aktivnostima. Moramo da spustimo tenzije, da se vratimo na situaciju u kojoj je dijalog moguć. Za nas u Evropskoj uniji to je investicija, ne radimo to zbog sebe već zbog pomirenja i mira. To bismo voleli da se dogodi na Zapadnom Balkanu”, rekao je Borel.

Na pitanje hoće li Amerika preuzeti primat u pregovorima i da li će Unija imenovati specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, odgovara da se EU  ne takmiči sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Mislim da je za predsednika Trampa ekonomija sve, ali politika je izuzetno važna. To nije ekonomski problem, ali čak i sa ekonomske tačke gledišta Evropska unija je uložila mnogo novca i u Srbiju i u Kosovo, mnogo više od Sjedinjenih Država. Nastavićemo to da radimo i da pomažemo. Ne takmičimo se s njima”, istakao je Borelj i dodao da svi treba da doprinesu procesu dijaloga. “I jednoga dana možda će biti normalni odnosi među ljudima na Zapadnom Balkanu, kao što je u Evropskoj uniji danas, gde su granice nevidljive. Možda je dobra ideja da imamo specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, nekoga ko dobro poznaje region, ko je iskusan diplomata, ko ima moje poverenje i jak kapacitet, jer to je problem na kome treba raditi svakodnevno, a ne povremeno da se dolazi iz Berlina i Brisela da bi se nešto reklo. On mora biti snažno posvećen tome, dok se ne postigne sporazum”. 

Borelj je podsetio da je bio ministar spoljnih poslova Španije, zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova s dobrim razlogom.

“Sada više nisam šef diplomatije Španije i imam odgovornost prema Evropi i moram da zaboravim stav svoje zemlje i branim evropski stav. Evropska unija nije priznala Kosovo jer nema kapacitet da to uradi. Hajde da pokušamo da radimo najbolje što možemo da olakšamo dijalog. Na tome ću raditi. Ljudi treba da shvate da kada radite na evropskom nivou, ne možete pratiti poziciju vaše zemlje”, poručio je Borel.

Srbija je do sada otvorila 18 od 35 poglavlja, dva su zatvorena. Borel navodi da je ceo pregovarački proces stavljen na čekanje, zbog pozicije Francuske i još nekoliko zemalja o otvaranju pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

“Na sledećem sastanku Evropskog saveta objavićemo novu metodologiju proširenja, jer mnogi smatraju da je ta metodologija teška i da suviše dugo traje. Ona mora biti fleksibilnija i produktivnija, kako bi se sporazumi postizali brže i lakše”, navodi Borel.

Nagovestio je da se razgovara o otvaranju novih fondova za zemlje kandidate, ali da li trenutno unutar EU postoji politička volja da se otvore kohezioni fondovi nije mogao da odgovori.

“Ne mogu vam dati precizan odgovor. Znam da se o tome razgovara, postoje drugi fondovi ali su kohezioni fondovi rezervisani za zemlje – članice Evropske unije. Ne obećavam, ali ništa ni ne odbacujem”, rekao je Borel.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još