Vučević na Svetosavskoj akademiji u Temišvaru

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je Svečanoj akademiji u Temišvaru povodom Dana Svetog Save kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. 

Svake godine u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i uz podršku Generalnog konzulata, u Rumunskoj nacionalnoj operi u Temišvaru obeležava se Dan Svetog Save održavanjem Svečane akademije, uz odgovarajući kulturno-umetnički program umetnika iz Rumunije (srpska zajednica) i Srbije uz prisustvo visokih zvanica iz Republike Srbije.

“Svake godine na ovaj dan slavimo čoveka koji nam je pokazao put vere i dobra, o čemu treba da učimo, kakvi treba da budemo, i kuda treba da idemo. Uspomene, sećanje, molitva i svetosavlje održali su naš narod u vremenima kada mu je bilo najteže. Istorija postoji da bi nas učila, ali i da bi nas upozoravala. Naši preci su ti koji nas obavezuju da se borimo za svoj narod, za njegov bolji život, da jačamo veru, i gradimo mirne snove, da pomažemo braći u nevolji, da stremimo najvišim ljudskim i civilizacijskim vrednostima koje jedan narod može pred sebe da postavi – a to su vrednosti svetosavlja”, rekao je Vučević.

Ovogodišnja proslava Dana Svetog Save u Temišvaru ima poseban značaj za srpsku zajednicu u Rumuniji s obzirom na to da je ove godine u parlamentu te zemlje usvojen zakon kojim je 27. januar – Dan Svetog Save proglašen za zvanični i zakonom priznati praznik u Rumuniji.

Izvor: RTV

Comments

Pročitaj još