Savindan obeležen i u Prizrenu

Pred velikim brojem vernika, učenika i profesora, Savindan je obeležen i u Bogosloviji u Prizrenu.

Obeležavanje Savindana u Prizrenu počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Svetog Đorđa, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, sa monaštvom i sveštenstvom i profesorima Prizrenske bogoslovije.

Niko nije toliko pružio svome rodu kao Sveti Sava i svi koji su hodili njegovim putem,svetosavskim putem, činili su dela njegova i imamo plodove njihove do današnjih dana, poručio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

„Sve svete zadužbine, to su plodovi Svetog Save i naših svetih kraljeva, careva, arhiepiskopa i patrijaraha. Sveti Sava je utemeljio srpsku crkvu i srpsku državu, školu i porodicu, na prvom mestu svaku dušu srpsku i dok smo god išli putem Svetoga Save, bili smo blagodatni narod i Gospod je bio sa nama i nismo lutali, jesmo stradali, ali to stradanje je bilo nama na spasenje. Kada god smo hteli da skrenemo sa toga puta, bivalo je i toga, išli stranputicama, udaljavali se od istine od pravde, od ljubavi kao narod smo stradali, ali ne Hrista radi, već smo stradali zbog toga što smo se sami udaljavali od Hrista i od Svetoga Save“, poručio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Za učenike Bogoslovije ovo je poseban dan.

“Nama je to nekako posebno, zato što smo na takvom mestu kakvom jesmo i nama te molitve Svetog Save dopiru do Hrista, da nam da snage da izdržimo koliko je potrebno. Evo, hvala Bogu, ja sam peta godina, završavam, tako da verujem da je to uz pomoć Svetog Save“, kaže učenik Miloš Kostić.  

„Sveti Sava je nas dosta zadužio, on je bio plemić koji se odrekao plemićkog prestola, slave, krune i krenuo za onim najvažnijim – Carstvom Nebeskim, a ne za ovozemaljskim. Prosvetlio je naš narod“, rekao je učenik Aleksandar Damjanović

Već godinama unazad profesori i i studenti Učiteljskog fakulteta iz Beograda dolaze u Prizren na ovaj veliki praznik.

„Već nekoliko puta dolazimo na dan Svetog Save, što je nama i zadovoljstvo i jedna patriotska dužnost i vraćamo se svojim korenima u Prizrenu“, rekao je Aleksandar Jovanović, profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

„Danas smo u Prizren došli specijalno zbog praznika Svetog Save. U poseti smo Bogosloviji, crkvi u Prizrenu, plan nam je da obiđemo Bogorodicu Ljevišku, Visoke Dečane i da napravimo jednu posetu čitavom KiM“, kaže student Boško Mihailović.

Nakon liturgije u Bogosloviji “Sveti Kririlo i Metodije”, održan je i program učenika ove škole.

“Sveti Sava je danas 27. januara ponovo u Prizrenu, u Bogosloviji koja je osnovana 1871. godine. Sveti Sava kao da je u ovim teškim vremenima na svoj način i svojim molitvama, pomogao da Bogoslovija u teškim uslovima radi, da se obnovi 2011. godine nakon spaljivanja i da danas u Prizrenu u Bogosloviji ponovo čujemo pesmu, igru, reč, molitvu, danas smo svi bili na liturgiji, đaci su veseli, Sveti Sava je ponovo među vojom decom”, ističe prof. dr Valentina Pitulić.

Pored prizrenskih bogoslova, u programu su učestvovali i članovi KUD-a “Kriva Reka” iz Kamenice.

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još