• Početna>
  • Vesti>

Svetosavska akademija održana večeras u Kosovskoj Mitrovici

Prepuna sala Mitrovačkog dvora pevala je himnu Svetom Savi nakon Akademije u kojoj su pored Vladike Teodosija koji je blagoslovio skup, ušestvovali književnik i novinar Živojin Rakočevič, pesnik Milica Bakrač iz Nikšića, deca iz predškolske ustanove “Danica Jaramaz”, učenici osnovnih i srednjih škola, recitatori i pesnici. Pored Crkvenog hora učestvovali su u programu i članovi hora Muzičke škole “Miodrag Vasiljević” koji su premijerno nastupili i izveli pesmu “27.januar”

“Sabrali smo se večeras ovde u ovome gradu ,uoči praznika Svetog Save da mu odamo počast i da pevamo Svetom Savi baš kao sto su naši sveti to činili.On je prosvetitelj srpskog roda i to ne običan prosvetitelj već sveti prosvetitelj jer je znao da jedino svetitelji mogu biti istinski prosvetitelji u rodu svome jer njihova prosveta je reč Božija i neprolazna”,rekao je balagosloveći svečani skup i dodao da Svetom Savi treba da kličemo stalno jer je on naš zalog pred Gospodom da ćemo ostati narod slavni i kršteni uvek u vekove i u vekova …Amin i srećna slava!!!

“Sveti Sava je bio begunac od oca ,što se nama dešava,uspeo je da bude sin ,sto nam često izmiče,a uradio je ono što niko nije.Bio je duhovni otac svome velikom ocu….rekao je u besedi književnik i novinar Živojin Rakočević.

Povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori Rakočević je rekao da danas nad očevinom Svetog Save u Crnoj Gori svetac nema mesta, ali se dogodilo još nešto – dogodilo se nešto što niko nije očekivao. Verovalo se da svega ima u Crnoj Gori ali da samo vere nema i da Svetog Save nema. Onda je progovorila vera i progovorio Sveti Sava i postavili su ti ljudi, koji su izašli niotkuda, temelje novog modela za naše nacionalno pregnuće u ovom vremenu a oni su zasnovani na četiri principa – veri, naciji, slobodi i demokratiji”.

Na večerašnjem skupu je saopšteno i da će u sredu 29 .januara u Zvečanu ispred crkve Sv.Đorđa biti održan moleban u znak podrške pravoslavnom narodu u Crnoj Gori a zatim i litije do Kosovske Mitrovice.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još