• Početna>
  • Vesti>

Kosovski Institut za javno zdravlje preduzeo preventivne mere protiv koronavirusa

Kineski koronavirus odneo je do sada 56 života, a zaraženo je više od 2000 ljudi. Nakon Amerike, Japana i Tajlanda, slučajevi koronavirusa zabeleženi su u Australiji, Kanadi i Francuskoj, javlja RTS. Na Balkanu za sada nema zabeleženih slučajeva obolelih od ovog virusa, ali iz kosovskog Instituta za javno zdravlje upozoravaju da je rizik od širenja zaraze na Kosovu isti kao i bilo gde drugo i dodaju da su već preduzete mere za sprečavanje zaraze.

Direktor kosovskog Instituta za javno zdravlje (IJZ), Naser Ramadani, navodi da je ova institucija u stanju pripravnosti od 31. decembra.

„Mere koje je bilo potrebno preduzeti u ovom slučaju, srećom su iste su kao i one protiv influence i svih bolesti respiratornih organa koje se brzo šire. U tom smislu, Kosovo je pod rizikom kao i bilo koja druga zemlja. Zato je IJZ u pripravnosti još od 31. decembra od kada su angažovani dežurni timovi koji prate svaki slučaj“, rekao je Ramadani, prenosi Zeri.

Uz to, IJZ angažovao je i lekarske timove na prištinskom međunarodnom aerodromu čiji je zadatak da prate i prijave one za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi.

Građanima preporučuje da izbegavaju kontakt sa osobama sa akutnim respiratornim infekcijama i da često peru ruke, posebno nakon kontakta sa zaraženim osobama.

Posle Azije, virus se proširio i u Evropu i Severnu Ameriku. Francuske vlasti saopštile su da su u ovoj zemlji zabeležena tri slučaja obolelih od ovog virusa. Oboleli se osećaju dobro, navodi Žerom Salomon, ministar javnog zdravlja Francuske, prenosi RTS.

Na Kosovu za dva meseca dvoje mrtvih od sezonskog gripa

Mere predostrožnosti treba preduzeti i zbog sezonskog gripa, takođe upozoravaju iz kosovskog IJZ. Kako prenosi Koha, u poslednja dva meseca, dve osobe na Kosovu su preminule zbog sezonskog gripa. Poslednja je 50-godišnjakinja u Peći koja je imala i drugih zdravstvenih problema.

Na Infektivnoj klinici u Prištini, trenutno je zbog influence hospitalizovano 16 osoba, od kojih su 3 u teškom stanju, prenosi Koha.

Inače, ukupan broj obolelih od sezonskog gripa na Kosovu je 16.000 potvrdili su iz kosovskog IJZ za Radio slobodna Evropa, redakciju na albanskom jeziku. Od ovog broja, 3.000 je klasifikovano kao slučaj akutnih respiratornih infekcija, a 13 kao slučaj ozbiljnih respiratornih infekcija.

Infektolog Sali Ahmeti, za RSE navodi da se tokom januara, ali i kasnije, očekuje da broj zaraženih sezonskim virusom poraste.

Kada je sezonski grip u pitanju, najosetljivije grupe su starije osobe, trudnice, deca stara do 5 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima.

Pored poziva na vakcinisanje, iz kosovskog IJZ preporučuju i striktno održavanje lične higijene, provetravanje prostorija, izbegavanje gužvi i izbegavanje izlaska kada je vazduh zagađen.

Izvor kossev

Comments

Pročitaj još