Grenel traži ukidanje prištinskih taksi

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel zatražio je od Prištine da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije kako bi se napravio pomak u dijalogu.
Ričard Grenel sastao se u sredu uveče sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Prištini, a nakon sastanka je poručio da će biti usredsređen na ekonomski napredak.
Specijalni izaslanik predsednika SAD zatim se tim povodom oglasio i na Tviteru, ističući da je neophodno da Priština ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije uvedene pre više od godinu dana.
“Moramo napraviti napredak – što uključuje i ukidanje taksi”, napisao je Grenel na Tviteru nakon sastanka sa Tačijem.
Grenel će i danas nastaviti sa sastancima u Prištini, a izvesno je da će se sresti sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem i predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, koji razgovaraju o formiranju sledeće vlade.
Specijalni izaslanik Donalda Trampa u petak dolazi u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Prema pisanju lista Blic, Grenel će u Beogradu zahtevati brz nastavak dijaloga nakon uspeha zbog potpisivanja pisma o namerama za uspostavljanje direktnih letova između Beograda i Prištine.
List dodaje da će mu Vučić kao uslov za to postaviti ukidanje taksi na robu iz centalne Srbije.

Izvor Blic,RTS

Comments

Pročitaj još