• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Avio-linija dogovorena u Berlinu nije politički dokument, dijalog nije odblokiran

Dijalog između Prištine i Beograda odvija se isključivo uz posredovanje EU. Otvaranje linije Beograd – Priština je komercijalni, ekonomski aranžman koji za cilj ima da pokaže spremnost Srbije da otkloni veštačke barijere. To je dobitak za Srbiju ali i politički signal da imamo avio-liniju koja povezuje dva grada u Srbiji, rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM gostujući na RTV u emisiji „Pravi ugao“.

On je ponovio da se politički dijalog Beograda i Prištine odvija pod pokroviteljstvom i poredovanjem EU, a da potpisivanje Pisma o namerama u Berlinu o letovima Beograd- Priština nije politički dokument.

„Značajno je da se nakon 20 godina obnavlja saobraćaj između naša dva grada. Sve ono što nas vodi ka odblokiranju dijaloga, ali ovim dijalog nije odblokiran, jeste u interesu srpskog naroda na Kosovu“, napomenuo je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je podsetio da je danas 2.646 dan otkad Priština ne implementira sporazum o ZSO i 13. mesec otkad je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije.

On je naglasio da su i dalje na snazi takse i da i dalje postoje političari u Prištini koji se takmiče ko će da zauzme tvrđi stav prema Srbiji.

“U prištinskim medijima Pismo o namerama iz Berlina nazivaju povratkom suvereniteta Srbije. Ali ovo ne znači ukidanje taksi. Formalni dalji koraci u realizaciji Pisma o namerama o avio-liniji će zavisiti od sadržaja i drugih dokumenata i protokola i da li ti dokumenti zadovoljavaju kategorije definisane Ustavom Srbije. Ne želimo da nam podvale kukavičje jaje”, poručio je Đurić.

Dikrektor Kancelarije za KiM je komentarišući dolazak izaslanika Ričarda Grenela u Beograd napomenuo da je svako ko želi da pomogne očuvanju mira dobrodošao.

„Siguran sam da će predsednik Vučić i Ričard Grenel imati ozbiljan razgovor uprkos različitim stavovima“, konstatovao je Đurić.

On je Srbima na Kosovu poručio da će osim sa diplomatiskim i komercijalno-političkim aktivnostima Srbija nastaviti i sa akcijom pomaganja građanima na Kosovu i da nemaju bojazni oni do kojih pomoć trenutno još nije došla.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još