• Početna>
  • Vesti>

Petković: Na Kosovu realizujemo projekte vredne više od 100 miliona evra

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Leposaviću da država Srbija na Kosovu realizuje 349 projekata čija je vrednost više od 100 miliona evra i da je cilj da se u ovoj godini stigne do svakog domaćinstva.

„Nakon decenija i decenija ovde na KiM, zahvaljujući ličnoj inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, realizuje se preko 349 različitih projekata pomoći srpskom narodu na KiM koji treba u ekonomskom smislu da podigne srpske sredine, kako bi srpski narod na KiM imao budućnost“, rekao je Petković.

On je naveo da je reč o projektima Vlade Srbije čija je vrednost iznad 100 miliona evra, ali i projektima koji će se realizovati iz projekata „Srbija 2020.-2025.“ u iznosu od dodatnih 150 miliona evra koje je predsednik Srbije spomenuo govoreći o sveobuhvatnom planu budućnosti građana Srbije.

„Glavna poruka je da ovde na KiM moramo da dođemo do svakog čoveka, da je apsolutno nedopustivo da postoje porodice koje žive u teškim uslovima a sa druge strane znamo koliko Srbija izdvaja za prostor KiM. Zbog toga, odgovornost svih nas, ali posebno ljudi na lokalu, treba da bude povećana jer nakon svih ovih sastanaka i pokušaja da sagledamo situaciju u srpskim opštinama na KiM odredićemo i dalje korake rada Kancelarije za KiM ali februar će, kako je direktor Kancelarije Marko Đurić najavio, biti i mesec odluka koje će se odnositi na smene onih koji nisu dobro radili“, rekao je Petković.

Petković se danas u Leposaviću sastao sa opštinskim čelnicima, rukovodiocima kulturnih, prosvetnih i javnih preduzeća.

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga Slavko Simić, koji je prisustvovao sastancima, izjavio je da finansijskom podrškom Republike Srbije i ozbiljnim investicionim planom za srpski narod na KiM je stvorena strategija da srpski narod ostane i opstane.

Osvrćući se na akcije koje su sprovedene krajem prošle godine i početkom ovog meseca, Simić je kazao da su pokazali odgovornost prema građanima ali i institucijama.

„Pokazali smo odgovornost i prema državi Srbiji i prema našem narodu i institucijama Republike Srbije. Ova godina biće godina borbe za naš narod, za najugroženije stanovništvo i ova godina će biti godina za očuvanje i jačanje srpskih institucija. To ćemo uspeti jer imamo dobru zaleđinu države Srbije, imamo koordinisani rad svih funkcionera u javnim institucijama i tako ćemo pomoći građanima da pobede svako iskušenje, izazov i svaki problem“, naveo je Simić.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić istakao je da je država Srbija prisutna na KiM više nego ikada.

„Ono što ja mogu da kažem jeste smo od 2. januara do danas obišli i direktono razgovarali sa preko 200 domaćinstava, sa porodicama koje žive u teškim uslovima. Evidentirali smo sve njihove goruće probleme i najvažnije je da ćemo akciju nastaviti a probleme rešavati sa Kancelarijom za KiM i našom državom“, rekao je Todić.

On je kazao da veruje da će se, zahvaljujući ulaganjima, pokrenuti privreda na području opštine Leposavić, da će se izgraditi fabrika baterija, podsetivši da su vodili računa i o ljudima koji nemaju rešeno stambeno pitanje i da će u narednih nekoliko dana uručiti ključeve stanova za 58 porodica u tri zgrade a da će sa rešavanjem stambenih problema nastaviti i u ovoj godini.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još