• Početna>
  • Vesti>

Ukoliko vlada bude imala više od 12 ministarstava, Srpska lista će imati još jednog ministra

Ukoliko nova kosovska vlada bude imala više od 12 ministarstava Srpska lista bi prema Ustavu trebalo da dobije dve ministarske pozicije, pokazuje analiza koju prenosi Ljajmi.

Naime, ukoliko Vlada Kosova bude imala 12 ministara, jedan ministar mora biti iz redova srpske zajednica, dok druga dva ministarska mesta pripadaju drugim manjinskim zajednicama.

Međutim, ako vlada ima više od 12 ministarstava, član 96.3 Ustava Kosova, predviđa još jedno, treće, ministarsko mesto koje pripada manjinskim zajednicama na Kosovu.

Ustav ne obavezuje premijera da na to mesto imenuje nekog iz redova srpske zajednice već on ima diskreciono pravo da imenuje trećeg ministra iz manjinske zajednice po sopstvenom nahođenju.

Ipak, srpska zajednica je najveća manjina na Kosovu, a i politička zastupljenost u kosovskim institucijama je dominantna imajući u vidu da od 20 mesta u parlamentu koja su zagarantovana manjinskim zajednicama, 10 pripada srpskoj manjini.

Svih 10 mandata osvojila je Srpska lista na izborima održanim 6. oktobra.

Ukoliko, na primer, novi premijer imenuje na to ministarsko mesto nekog iz nesrpskih manjinskih zajednica, tada bi vlada mogla da se suoči sa velikim političkim i ustavnim problemima, piše Ljajmi.

List navodi, da Srpska lista u tom slučaju ne bi učestvovala u Vladi Kosova, što sa sobom nosi manjak od 11 poslaničkih mandata podrške.

Takođe, ukoliko dođe do ovakvog razvoja događaja, Srpska lista će sasvim sigurno to pitanje pokrenuti pred Ustavnim sudom i sva je prilika i dobiti slučaj.

To bi značilo da je premijer prekršio Ustav a Vlada Kosova bi bila primorana da podnese ostavku.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net

Comments

Pročitaj još