• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije na Bogojavljenje tradicinalno u Kosovskoj Mitrovici

Povodom praznika Bogojavljenje, u prepunom hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici episkop raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije uz sasluženje lokalnog sveštenstva , služio je Svetu arhijerejsku liturgiju sa osvećenjem vodice.

Vladika Teodosije tradicionalno je na praznik Bogojavljena u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega prisustvuje plivanju za Časni krst koje se organizuje na jezeru Gazivode. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Najbrži od svih biće nagrađen krstom do kojeg bude doplivao, a koji je izrađen od strane duboresca, majstora Nine Nikolić iz Mionice, zlatnikom iz Crkvene opštine sa ikonom Bogojavljenja na njemu, novčanom nagradom od opštine Zubin Potok, bocom dečanskog vina i zahvalnicom, javlja Kossev portal.

Svim prijavljenim učesnicima, koje će i ove godine pre plivanja da blagoslovi vladika raško-prizrenski Teodosije, takođe sleduje nagrada – zahvalnica i boca dečanskog vina.

Ove godine prijavilo se 140 plivača, što je do sada najveći broj. Poređenja radi, 2016. bilo ih je 56.

Ovaj događaj se odvija pod pokroviteljstvom Opštine Zubin Potok i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a organizatori su Dom kulture „Stari Kolašin“ i Crkvena opština Dubokopotočka.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još