Većina firmi na Kosovu i dalje nema fiskalne kase

Veliki broj preduzeća na Kosovu i dalje radi bez fiskalnih kasa, a iako je ovaj proces započet pre desetak godina manje od polovine firmi ih je uvelo u svoje poslovanje, prenosi Koha.

Oko 200.000 preduzeća registrovano je u Ministarstvu trgovine i industrije, odnosno u Agenciji za registraciju preduzeća.

Opemanje firmi sa fiskalnim kasama počelo je 2010. godine što je imalo za cilj da se izbegne utaja poreza.

Generalni direktor Poreske uprave Kosova Iljir Murtezaj rekao je da ukupan broj registrovanih firmi uključuje i ugašene kompanije, navodeći da trenutno na Kosovu postoji nešto više od 88.000 poreskih obveznika, uključujući i 30.000 fizičkih lica.

„Oko 33.000 fiskalizovanih poreskih obveznika su srednje i velike firme. Međutim, mi ćemo u potpunosti sprovesti zakon i primorati sve obveznike da budu oporezovani, jer postoje i poreski obveznici koje zakon ne obavezuje da budu oporezovani ako ne koriste gotovinu“, rekao je Murtezaj.

Čak i službenici Ministarstva trgovine i industrije potvrđuju da se ugašena preduzeća ne brišu ažurno iz poslovnog registra.

Portparol Ministarstva trgovine i industrije Bajram Šalja rekao je da je ukupan broj zatvorenih preduzeća veći od 25.000.

Ekonomski stručnjaci smatraju da neuvođenje fiskalnih kasa utiče na rast sive ekonomije i utaje poreza.

Ekonomista Ljeke Musa kaže da nedostatak fiskalnih kasa ne samo da ukazuje na nedostatak finansijske transparentnosti već istovremeno stvara nelojalnu konkurenciju na kosovskom tržištu.

„Ovaj problem je višedimenzionalan, ne samo sa kasama, već i sa pitanjem fer izveštavanja preduzeća o njihovim prihodima i prometu, što bi trebalo da bude povezano sa plaćanjem odgovarajućeg poreza “, rekao je Musa.

Domaći i međunarodni izveštaji konstantno navode da siva ekonomija na Kosovu čini više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda, što godišnje iznosi oko 1,8 milijardi evra.

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments

Pročitaj još