“Kurti da prihvati ili odbaci mandat”

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je potpisao nominaciju lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za premijera.

Rekao je da se nada da će “Kurti reagovati jer je to u njegovom sopstvenom interesu ili bi u suprotnom trebalo da se odrekne te nominacije”, prenosi Ljajmi.

Tači je to rekao nakon sastanka sa bivšim šefom Misije OEBS-a na Kosovu Vilijamom Vokerom I zatražio da se što pre uspostave institucije, rekavši da je to zahtev međunarodnih faktora i građana Kosova.

Naglasio je da bi Kurti trebalo da se izjasni o mandatu ili da ga odbaci.

“Volja je političkog spektra da se ovaj uspešni izborni proces 6. oktobra završi što je brže moguće. Poštovaću Ustav i zakon Kosova i svoj autoritet kao predsednik zemlje, koji proizilazi iz Ustava Kosova. Naravno, sada je na potezu predsednik pobedničke stranke i u vezi s tim imali smo sastanak sa liderom prve stranke, gde je obećao da će u narednim danima prihvatiti pravni smisao odgovornosti mandatara za uspostavljanje vlade “, rekao je on.

“Dugo smo čekali, ali i građani čekaju i međunarodni prijatelji takođe, vreme ističe, tako da ja kao predsednik zemlje vidim obaveze lidera stranke koja je pobedila na izborima i nominovao više od polovine kabineta. Potpisao sam njegovu nominaciju za premijera i ta nominacija je još uvek u funkciji i nadam se da će Kurti reagovati jer je to u njegovom sopstvenom interesu ili bi u suprotnom trebalo da se odrekne toga “, rekao je Tači.

Izvor: Radio Kim / Ljajmi

Comments

Pročitaj još